Een van de belangrijkste veranderingen die ik maakte om uit de rode cijfers te komen, was dat ik besloot om een overzicht te maken van het geld dat sowieso al van mijn rekening afgeschreven zou gaan worden. Ik had in de loop van de tijd allerlei machtigingen afgegeven aan bijvoorbeeld het electriciteitsbedrijf, de diverse verzekeringen, de huur, enkele goede doelen. Dat werkte best prima, alleen jammer dat ik daardoor af en toe ineens verrast werd door een afschrijving waar ik geen rekening mee had gehouden. Dan zag ik bijvoorbeeld aan het einde van de maand dat ik nog 400 euro over had, en dan ging ik daar eens lekker mee aan de zwier, om vervolgens in de week erop geld tekort te komen voor de kwartaalbetaling van de sportschool… Soms kreeg ik ook beleefde brieven in de bus van een bedrijf dat ze geprobeerd hadden iets af te schrijven volgens de machtiging, maar dat mijn saldo helaas ontoereikend was. Oeps!
De oplossing bleek eigenlijk heel simpel. Ik heb tijdens een rustig avondje al mijn bankafschriften (ja, dit was nog in het vroeg-digitale tijdperk toen banken nog altijd papieren afschriften stuurden) van het jaar daarvoor doorgekeken, en noteerde dan posten waarvan ik bijna zeker wist dat die terug zouden komen. Het bleek al snel dat sommige posten maandelijks terug zouden komen (huur, electriciteit, eten en drinken, treinkaartjes, ziektekostenverzekering), dat andere elk kwartaal terugkwamen (de sportschool en een bepaald goed doel) en dat sommige maar een keer per jaar te verwachten waren (waterschapsbelasting, risicoverzekeringen, andere goede doelen, de vakantie).
Gelukkig bleek ook dat in principe mijn inkomsten voldoende waren om al mijn beloofde en nodige uitgaven te doen en dat er dan ook nog ruimte was om wat te sparen. Als dat niet zo was geweest, dan had ik toch moeten gaan snijden in mijn uitgaven.
Ik maakte een spreadsheet (in de computer, maar op papier kan natuurlijk ook) van wat me elke maand aan uitgaven te wachten stond. Ik heb een lijstje van kosten die maandelijks terugkomen, en een ander lijstje van de kosten die minder dan een keer per maand terugkomen, gesorteerd op datum. Die twee combineer ik dan om voor de komende maand te weten wat me te wachten staat. Ik leerde ook om gedurende de maand een beetje bij te houden wat er daadwerkelijk aan geld uit ging, en om af en toe te kijken of het saldo op mijn betaalrekening nog voldoende was voor de komende week.
Hierdoor kreeg ik een beetje rust in mijn hoofd. Vanaf nu kon ik diverse maanden vooruitkijken en zien welke betalingen ik zou moeten gaan doen. Ik heb geprobeerd om voor sommige uitgaven al een jaar van tevoren te gaan sparen (immers, 12 keer 40 euro is minder bezwaarlijk dan in een keer 500 euro te moeten ophoesten), maar dat lukte me toch niet. Maar gelukkig bleek wel dat zelfs de grootste uitgaven gewoon uit het budget van die ene maand konden komen, als ik er maar rekening mee hield.
Pingback: Spaarolifantje: uitgaven in juni | Spaarolifantje
Pingback: Spaarolifantje: uitgaven in juli | Spaarolifantje
Pingback: Spaarolifantje: uitgaven in augustus | Spaarolifantje
Pingback: Spaarolifantje en haar pinpassen | Spaarolifantje
Pingback: Spaarolifantje en uitgaven in de maand september | Spaarolifantje