Spaarolifantje: het belangrijkste ingredient

Er zijn heel veel dingen die je kunt en moet doen, als je in de schulden zit of als je geld wil gaan sparen. Je kunt zoeken naar hulp van overheidsinstanties of andere hulporganisaties zoals de voedselbank en kledingbank, je kunt kijken of je je inkomen kunt verhogen, of dat je een bepaalde toeslag (van de overheid) kunt aanvragen. Je kunt een budget opstellen, een plan van hoeveel geld je de komende week of maand gaat uitgeven aan welke dingen. Je kunt bijhouden wat je uitgeeft, op papier of in je computer. Je kunt kortingen bedingen bij bedrijven, of voortaan alleen nog maar winkelen bij de goedkoopste winkel, of je kunt een abonnement opzeggen of je auto wegdoen.

Natuurlijk kunnen deze dingen helpen om je doelen te bereiken. Maar ik denk toch dat het allerbelangrijkste is, dat je minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Als je geen van de bovenstaande dingen doet, maar simpelweg minder geld uitgeeft dan wat er binnenkomt, boek je toch vooruitgang. Andersom kun je ook fantastische plannen maken, dingen wegsnijden uit je budget, kortingen bedingen, maar als je toch meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, ga je alsnog achteruit en niet vooruit.

Ik heb het zelf ook gedaan. Budgetten gemaakt voor de maand, waar ik me vervolgens niet aan hield. Een tijdje fanatiek mijn uitgaven bijgehouden, waardoor alleen nog duidelijker op papier stond dat er meer geld uitging dan dat er binnenkwam. Enkele goedkoop is duurkoop uitgaven gedaan bij de goedkoopste winkels (een computertoetsenbord waar niet op te typen viel, bijvoorbeeld, of goedkope chocolade die naar boter smaakte en me alleen maar meer deed verlangen naar echte chocolade). Een abonnement opgezegd en vervolgens minstens 8 van de 10 nummers in de losse verkoop gekocht (dat is duurder, kan ik je vertellen). Dingen “stiekem” op de creditcard gekocht, zodat ze pas bij volgende maand mee zouden tellen in het budget (en wie dan leeft, die dan zorgt). Niet goed, natuurlijk.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat er minder geld uit gaat, dan dat er in komt. Dan heb je geld over om je schulden af te betalen, of om opzij te zetten voor later. Sommige mensen zijn hier van nature goed in, de bofkonten. Ze worden niet snel verleid om dingen te kopen die ze niet nodig hebben. Anderen verdienen zoveel geld, dat het bijna onmogelijk is om het allemaal uit te geven (tenzij ze een heel dure hobby nemen). Sommigen hebben enorme pech en staan met de rug tegen de muur, zij kunnen eigenlijk niet alles kopen wat ze nodig hebben (dan heb ik het alleen nog maar over Nederland, niet over landen waar mensen van minder dan $1 per dag over-leven). De meeste mensen zullen gemakkelijk meer uit kunnen geven, dan dat er in komt. En voor die gewone stervelingen kunnen hulpmiddelen (zoals het bijhouden van je uitgaven) een steuntje in de rug zijn.

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje: het belangrijkste ingredient

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.