Spaarolifantje: M’nRugOp-geld

In de VS bestaat de term “fuck you money”. Deze term wil zoveel zeggen als dat een bepaalde persoon zoveel geld bij elkaar gespaard heeft, dat hij (of zij) “fuck you” kan zeggen tegen zijn baas, als het werk niet meer bevalt. Het betekent dat die persoon vindt dat hij genoeg geld heeft om eventueel op staande voet ontslag te nemen, en dan niet bang te hoeven zijn dat hij van de honger zal sterven. De minimumgrootte van dit potje is natuurlijk sterk afhankelijk van de persoon. Iemand met een vrouw en drie kinderen en een hypotheek zal meer geld in z’n potje hebben willen zitten dan een op kamers wonende jonge IT-specialist die waarschijnlijk binnen twee maanden wel weer een nieuwe baan gevonden heeft. En zo zal iemand die wel van een uitdaging houdt en heel creatief is met zijn geld met minder tevreden zijn dan iemand die graag zekerheid heeft.

Je kunt  berekenen hoeveel geld je nodig hebt voor jouw M’nRugOp-potje, door na te gaan hoeveel je nodig hebt om zes maanden te overleven (als je denkt dat je binnen zes maanden iets nieuws hebt), of twaalf maanden, of 24 maanden… De hoeveelheid maanden is afhankelijk van hoeveel risico je durft te nemen en hoe je je kansen op het vinden van een nieuwe baan inschat.

Hoewel de situatie in Nederland anders is dan in de VS, voelt het hier ook vast erg goed als je zeggen kunt dat je een potje met “M’nRugOp”-geld hebt. Misschien ervaar je zelfs minder stress op je werk, omdat je weet dat je eventueel weg kunt lopen en ergens anders iets nieuws kunt zoeken, als het echt niet meer gaat.

Omdat een deel van mijn spaargeld vast zit (en ik eigenlijk ook andere dingen wil doen met dat geld), kan ik nog niet zeggen dat ik mijn “M’nRugOp”-potje al bij elkaar heb. En bovendien… Mijn werk is nog veel te leuk! Maar wie weet hoe dat in de toekomst zal zijn, natuurlijk.

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje: M’nRugOp-geld

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.