Spaarolifantje: mijn spaardeposito’s

Naar aanleiding van een berichtje gisteren op de blog Lekker Leven Met Minder over spaardeposito’s: ik heb er diverse (en in elke zit een paar duizend euro).

Voor mij zijn spaardeposito’s in de eerste plaats een manier om mezelf te dwingen van dit geld af te blijven. De eerste sloot ik af in de periode dat ik nog standaard al het geld opmaakte wat er op mijn betaalrekening stond. En daarna boekte ik geld over van mijn spaarrekening, net zolang totdat die ook leeg was. Ik kreeg een eindjaarsuitkering en wist: dit gaat op, tenzij ik het mezelf onmogelijk maak om dit uit te geven. Mijn eerste deposito was een feit.
In principe kun je een deposito niet “kraken”, dat wil zeggen het geld toch opnemen ook al is de looptijd nog niet om. Maar elke bank heeft wel zijn eigen regeltjes, zo is mijn deposito bij Triodos wel voortijdig te beëindigen als het geld nodig is voor de aankoop van een huis. De ASN, waar ik ook een deposito heb lopen, is soepeler, net als bij Triodos is opname voor de aankoop van een huis kosteloos mogelijk, maar je kunt het geld ook opnemen zonder opgaaf van reden, maar dan betaal je wel een boete die op kan lopen tot maximaal 5% van het geldbedrag. Dat is meer dan de rente per jaar, dus hoewel het wel kan, is het mij duidelijk dat ik dit niet moet doen, tenzij er echt een financieel noodgeval is.

In de tweede plaats is het natuurlijk ook leuk om een hogere rente te krijgen, en dat is zo met een deposito. Elk jaar wordt deze op een bepaalde dag bijgestort (soms op de depositorekening, soms op mijn betaalrekening) en dan voel ik me weer even rijk. Bij ASN kun je trouwens ook per maand de rente laten betalen, maar de rente is dan wel wat lager. Omdat ik de rente toch weer wil opsparen (voor het mooie effect van rente-op-rente) is het voor mij het best en gemakkelijkst om voor jaarlijkse uitkering te kiezen.

Een derde voordeel is dat deposito’s ook onder het depositogarantiestelsel vallen (zolang je bank daar onder valt en mijn banken doen dat). Het geld is dus gewoon veilig, een fijn idee.

Nadelen van deposito’s zijn er natuurlijk ook. Een deposito openbreken voordat de looptijd om is, kost meer tijd en moeite (en geld misschien) dan geld van je spaarrekening halen. (Voor mij is dit dus ook een beetje een voordeel, zo kom ik niet in de verleiding). En stel dat de Nederlandse economie weer gaat bloeien, en de rentes op spaarrekeningen (of de winsten op beleggingen) gaan stijgen! Dan krijg ik misschien op een gegeven moment meer rente op mijn spaarrekening dan op mijn deposito’s. Tegen die tijd zal ik ook gaan kijken of het openbreken van mijn deposito’s gunstig wordt, financieel gezien. Maar voorlopig is het nog niet zover en mag een deel van mijn spaargeld rustig in enkele deposito’s verder blijven groeien.

Advertenties

Reacties staat uit voor Spaarolifantje: mijn spaardeposito’s

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.