Spaarolifantje en zonnepanelen

Of eigenlijk: Spaarolifantje’s vader en zonnepanelen. Een jaar geleden gooide ik namelijk een balletje op bij mijn vader, of hij niet een of meerdere zonnepanelen wilde? Op ons dak passen ze namelijk niet/nauwelijks, en ons huis staat te grote delen van de dag in de schaduw. Dus leek het me, in het kader van milieuvriendelijkheid en van milieuvriendelijk rendement halen op je geld, wel een optie om een zonnepaneel bij mijn ouders te plaatsen, deels door hen en deels door mij gefinancierd, en dat de opbrengst daarvan dan ook deels naar hen en deels naar mij zou gaan.

Zonnepanelen op een dak

Het plan is toen niet doorgegaan, en dat kwam onder andere doordat ook hun huis niet heel gunstig ligt ten opzichte van de zon. En dan zou je nog windenergie kunnen overwegen, maar ook qua wind wonen ze niet in het gunstigste deel van Nederland (gelukkig ook maar weer voor hen). Dus leek het me toen de investering toch niet waard.

Maar gisteren kreeg ik ineens een mailtje: mijn vader is benaderd door een bedrijf dat zonnepanelen plaatst, en ze hebben zelfs al een factuur voor hem opgesteld. Wat dacht ik er van?

Nou, bij mij gaat de alarmbel wel een beetje rinkelen als je voor zoiets benaderd wordt door een bedrijf, in plaats van dat je hen benadert. Ze willen natuurlijk geld aan je verdienen! Dus ik ga punt één dat bedrijf eens goed googelen (wordt er over hen geklaagd?) en punt twee ga ik kijken of de claims die ze in de offerte doen (namelijk over hoeveel opbrengst aan kWh het zal opleveren) wel enigszins kloppen met de werkelijkheid. Als zij claimen dat in de zomer in Nederland altijd de zon schijnt, dan hoef je alleen maar naar buiten te kijken om te zien dat dat niet klopt.

Het schijnt dat de overheid wel een beetje mee-subsidieert (vanaf 2 juli jl. weer) en als wat het bedrijf zegt, klopt, dan hebben mijn ouders de panelen er in negen jaar uit, en leveren ze daarna dan nog eens zo’n 16-21 jaar stroom zonder veel te kosten.

Dus misschien toch meer rendement dan ik eerst dacht? Wel moeten mijn vader en ik ook een beetje uitkijken dat we niet al te graag willen en daardoor de realiteit uit het oog verliezen. Zonnepanelen, dat klinkt namelijk zo heerlijk milieuvriendelijk, je zou er bijna geld op toe willen leggen…  Maar zo idealistisch moeten we maar even niet willen zijn: mijn ouders zijn bijna van pensioengerchtigde leeftijd, die kunnen geen financiële strop gebruiken. En ik? Ach, ik kan het wel wat beter aan, maar moet er toch ook hard genoeg voor werken! Dus als jullie me zoeken, zit ik rond te surfen op websites over zonnepanelen.

PS. Net mijn vader gebeld. Hij gaat nog wat meer offertes aanvragen (lijkt me een goed idee!) en ook nog wat meer in de materie duiken (bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel stroom ze precies verbruiken en welk deel van de energierekening wegvalt als ze de stroom zelf produceren – sommige vaste kosten zullen toch gewoon blijven). Dus gelukkig neemt hij ook nog even de tijd om een beslissing te nemen.

Heeft iemand nog adviezen of tips?

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Spaarolifantje en zonnepanelen

  1. Pingback: Spaarolifantje en windstilte | Spaarolifantje