Over UPO’s en pensioenen

Het UPO is het universitair universeel uniform pensioen overzicht. Sinds een paar jaar zijn pensioenmaatschappijen verplicht hun jaarlijkse verslag aan jou in een bepaalde vorm te gieten, dit zou moeten helpen bij het begrijpelijk maken van het overzicht. Bovendien zou je zo beter moeten kunnen zien, wat het verschil is tussen vorig jaar en dit jaar.

Hoewel het soms toch nog redelijk onbegrijpelijk is, en je misschien ook niet wilt lezen over dingen als “BIJ OVERLIJDEN krijgen uw MINDERJARIGE kinderen: xxxx euro” (brrrrr…..), is het toch heel verstandig om dit kleine boekwerkje even door te nemen. En het te bewaren zodat je volgend jaar kunt vergelijken. Ook mensen die beleggen voor hun pensioen en die daar een verslag van krijgen, zou ik zeker aanraden om de boel even goed door te nemen.

Zo is bij mij bijvoorbeeld in 2009 en in 2011 een fout gemaakt door mijn toenmalige werkgever, waardoor mijn pensioenoverzicht aangaf dat ik veel minder gewerkt had dat jaar, dan ik werkelijk had gedaan. Ik had wel premie afgedragen, maar mijn pensioenrechten waren veel minder gegroeid dan waar ik recht op had. Na een paar belletjes van mij werd de fout ontdekt en rechtgezet, maar stel je voor dat ik het niet gezien had? Dan had ik in ieder geval al in die twee jaar wel netjes premie afgedragen, en daar niets voor terug gekregen*.

Mijn vriend heeft een oud beleggingspensioen van een oude werkgever, en de laatste jaren gaat er elk jaar wat van het bedrag af, wegens kosten en een slecht resultaat op de beurs. Nu gaat het bij hem om een klein bedrag (enkele duizenden euro’s), maar als zo’n beleggingspensioen waarschijnlijk je enige kans zal zijn op een pensioen later, kun je denk ik maar beter nu nadenken over wat je moet doen: het minimale bedrag inleggen en zelf op een andere manier bij gaan sparen voor later? Of misschien juist binnen het beleggingspensioen kiezen voor andere beleggingen die hopelijk meer opleveren? Of juist nu wat extra inleggen zodat je nog het eindresultaat kunt halen waar je op hoopt? Of, als dat kan, een ander beleggingsbedrijf kiezen dat minder van je winst afhaalt aan jaarlijkse kosten?

Als je vroeger bijdroeg aan het ene pensioenfonds, en nu bij een ander zit, dan hoeft het oude pensioenfonds je maar één keer in de vijf jaar een verslag te doen van jouw pensioenrechten bij dat fonds. Zo kreeg ik vorig jaar, na wisselen van baan, een eindverslag van het oude pensioenfonds, en het volgende verslag komt pas over vijf jaar. Vaak kun je wel tussentijds bijhouden hoe het gaat door je te registreren op de website van het oude pensioenfonds en dan in te loggen op het “Mijn pensioen”-gedeelte ervan.

Ook is er sinds vorig jaar een site die al je pensioenrechten aan je laat zien, als je inlogt met je DigiD. Deze site vind je hier: https://www.mijnpensioenoverzicht.nl . Alle pensioenfondsen zijn verplicht je gegevens door te geven, dus als jouw pensioen over meerdere fondsen verdeeld is, kun je hier snel een algemeen overzicht krijgen van de totale hoeveelheid pensioenrechten die je hebt.

* Misschien krijg ik er ook niets voor terug, aangezien ik nog ruim dertig jaar moet wachten op een eerste uitkering, wie weet hoe het pensioen er tegen die tijd uitziet? Maar ja, aangezien we dat niet kunnen voorspellen, kun je er nu in ieder geval maar beter voor zorgen dat je een zo goed mogelijke start maakt. De juiste registratie van jouw rechten hoort daarbij.

Reacties uitgeschakeld voor Over UPO’s en pensioenen

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.