Spaarolifantje en kosten van “ons” koophuis

Een tijdje geleden wilden we gaan verhuizen ivm een mogelijke erg leuke baan voor mijn vriend (die helaas niet door ging). Ik maakte toen een overzicht van alle kosten van zijn koophuis en er kwam zelfs al een makelaar praten over de verkoop er van.

Het huis werd half 2006 gekocht, hij woont er dus nu zes jaar. Het huis werd gekocht voor 221.000 euro, dit is inclusief de overige aankoopkosten van een huis. Hij sloot voor dit bedrag een spaarhypotheek af met een vaste rente van 4.1% . Inmiddels heeft hij 24.000 op de bijbehorende spaarrekening ingelegd. De makelaar schatte dat het huis 190.000 euro op zou brengen vanwege het instorten van de huizenmarkt (helaas) en wat achterstallig onderhoud. Als hij het huis dus nu zou verkopen, zou hij nog 7.000 euro aan de bank moeten bijleggen (namelijk 221.000 min 190.000 en min de 24.000 van de spaarrekening).

Verder heeft hij in de loop van die ongeveer zes jaar ongeveer 52.000 aan hypotheekrente betaald, waarvan dan weer ongeveer 22.000 terugkwam vanwege de hypotheekrenteaftrek; dus eigenlijk heeft hij 30.000 euro betaald daaraan.

Toendertijd betaalde hij nog ongeveer 6000 euro om de schoorsteen en de badkamer te laten repareren en in de loop van die tijd zal hij ook nog ongeveer 1000 euro aan andere kosten hebben gemaakt voor het onderhoud van het huis.

Kortom: stel dat we het huis nu zouden verkopen, dan zou mijn vriend 24.000 (inleg spaarrekening) + 30.000 (betaalde hypotheekrente na aftrek) + 7000 (onderhoud huis) + 7000 (waarschijnlijke restschuld te betalen aan de bank) = 68.000 euro hebben betaald voor zes jaar woongenot in dit huis.

Ook al leven we dan nu in een tijd waarin huizen helaas niet in waarde stijgen, dan nog valt de “schade” me nog mee, gemiddeld minder dan 1000 euro per maand betalen voor het wonen in een leuk rijtjeshuis op een aantrekkelijke lokatie* is wel te doen, ik denk dat veel huurders dat ook betalen, in ieder geval op de vrije markt.

Mochten we hier nog een tijd blijven zitten, dan kun je hopen dat je geen restschuld meer overhoudt, en bovendien kun je hopen dat de waarde van het huis toch weer stijgt, als de huizenmarkt weer aantrekt. Je gemiddelde kosten per maand dalen daardoor dan weer.

*Nee, dit is geen verkooppraatje 🙂

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje en kosten van “ons” koophuis

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.