Vergelijking gemaakte en uitbetaalde reiskosten

Omdat ik sinds februari al mijn uitgaven bijhoudt in een app op mijn smartphone, kan ik zien hoeveel geld ik besteed heb aan reiskosten. Op mijn loonstroken staan de gereisde kilometers en welke belastingvrije vergoeding ik kreeg.

Ik heb geen auto en reis met de fiets en met het openbaar vervoer. Dit zorgt er ook voor dat ik geen verborgen kosten heb. Ik hoef geen rekening te houden met afschrijvingen of reparaties van de auto. Vergeleken daarmee zijn de afschrijvings- en reparatiekosten van mijn fiets natuurlijk verwaarloosbaar, dit jaar tot nu toe 40 euro aan kosten (reparaties die ik niet zelf wilde doen).

De afgelopen maanden zie je duidelijk dat ik meer dagen per week gewerkt heb en dus meer gereisd heb. Gelukkig neemt de reisvergoeding ook toe.

Gemiddeld gaf ik per maand 142 euro uit aan reiskosten (inclusief een paar reisjes met de trein naar vrienden of familie) en gemiddeld kreeg ik 235 euro reiskostenvergoeding van mijn werk (30 cent per gereisde werkkilometer, gemiddeld 780 km per maand). Ik denk dat ik gemiddeld 4 dagen per week gereisd heb, de gemiddelde reisafstand enkele reis is 25 km en ik doe gemiddeld 1,5 uur over de heen- en terugreis samen, van deur tot deur. Dat is best veel, maar minder kan niet, want het werk kan niet thuis gedaan worden en ik werk in verschillende steden. Ik woon wel vrij centraal.

Als ik geen 40% korting kreeg op veel van mijn treinreizen, dan klopte de reisvergoeding ongeveer met de reiskosten. Omdat ik wel korting krijg, hou ik over.

Ik ben heel blij met mijn NS kortingskaart, nog van de oude stempel: je betaalt 60 euro per jaar (was ooit 40 euro per jaar, maar goed) en je reist het hele jaar met 40% korting, behalve tussen 6 en 9 uur ’s ochtends(dus in de ochtendspits). Deze kaart is tegenwoordig niet meer te krijgen maar oude gebruikers mogen ‘m voorlopig houden. Wat tegenwoordig het meest dichtbij komt is het Dal Voordeel abonnement waarbij je 50 euro betaalt voor een jaar lang 40% korting in de daluren, gedefinieerd als de uren tussen 9.00-16.00 uur en 18.30 – 6.30 uur. Dus helaas betaal je nu zowel in de ochtend- als in de avondspits het volle pond. Toch kan het voordelig zijn als je soms pas na 9 uur gaat reizen, en ook als je in het weekend soms langere reizen maakt.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Vergelijking gemaakte en uitbetaalde reiskosten

  1. Ja, ik heb ook nog zo’n ouwerwetse NS-kaart en ben er erg blij mee!