Spaarolifantje en een eigen werkplek

Voor mij is een eigen werkplek best wel wat waard. Op mijn “oude” parttime baan, die waarvoor ik de hele regio doorreis, kan ik geen eigen werkplek hebben, juist omdat ik een kleine tien verschillende werkplekken heb, waar op andere dagen dan weer collega’s van mij zitten. Dit snap ik ook wel en ik ben er wel aan gewend. Elk bureau heeft een soort standaard “uitrusting” en er is een bestellijst voor als je dingen (bijna) opmaakt en dat werkt behoorlijk goed. 

Op mijn nieuwe werkplek, waar ik vanochtend weer naartoe ga, heb ik wel mijn eigen plekje. Mijn eigen bureau, weliswaar in een kamer waar nog twee andere medewerkers (kunnen) zitten, maar toch helemaal van mij. En ik merk dat ik meteen ga “nestelen”: mijn favoriete koffiesmaakje mee voor het senseo-apparaat, opkikkertjes mee voor rond een uurtje of vier, misschien komt er ook nog een plantje. Ik ben niet van de fotolijstjes trouwens, maar als ik dat wel was, kwam er ook nog zo’n lijstje. Is dit territoriumdrang, misschien, al klinkt dat woord misschien wel wat onaardig en denigrerend? 

Ik heb de indruk dat het prettiger werkt als je wat eigen favoriete dingen in de buurt hebt. Ook al kosten ze je misschien zelfs wat geld (de standaard-koffie is gratis, mijn favoriete smaakje moet ik zelf kopen). Ik zag het ook op andere plekken waar ik stage liep, ontevreden gezichten als er alleen een door het bedrijf gefinancierde standaard-uitrusting was, tevredenere gezichten als men een senseo kon/mocht installeren, een eigen bureaustoel mocht meenemen, als er een snoep- of koektrommel was, of als je een eigen/extra computerprogramma mocht installeren. 

Sinds mijn jeugd ken ik mensen die hun eigen werkplek kunnen inrichten (boeren, huisartsen, mensen met een eigen bedrijf, en ook een beetje de leerkrachten op de basisschool, met een eigen klas). Het “fabrieksgevoel” van “alle werkplekken hetzelfde” kende ik eigenlijk nauwelijks totdat ik zelf ging stage lopen en werken. 

Misschien zijn mijn voorraadje koffiepads en mijn toekomstige plantje een manier voor mij om te laten zien dat ik een individu ben, en niet slechts een standaard medewerker die per dag drie eenheden koffie, acht uur computertijd, tien velletjes papier en een tiende balpen nodig heeft. Ik ben benieuwd hoe mensen met flexibele werkplekken binnen één gebouw, zoals een kantoortuin, dit ervaren? Ik ken maar één persoon die dit had, die werd er doodongelukkig van, maar dat was vooral ook omdat er te weinig werkplekken waren op vier van de vijf werkdagen…

Ik las laatst in een tijdschrift (was het de Libelle? Of Psychologie Magazine?) dat ze daar ook over waren gegaan op flexibele plekken en werktijden. Het stuk was over het algemeen lovend, al was het duidelijk dat sommige mensen nog moesten wennen. Ben benieuwd hoe het op de lange termijn uitpakt…

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Spaarolifantje en een eigen werkplek

 1. Ik geef je 100% gelijk. Ik heb exact hetzelfde ervaren. Altijd maar zwerven door het bedrijf van de ene onpersoonlijke plek naar de andere.
  Nu heb ik sinds oktober een eigen werkplek.
  Met plant, lekkere thee, wat leuke lieve kiekjes op MIJN prikbord en weet je..het werk vliegt me daar vele malen sneller uit mijn handen dan op zo’n dooie flexplek.
  Mensen worden volgens mij er alleen maar beter op als ze hun eigen stek weer mogen hebben. Ook zoiets waar over 10 jaar een of andere ‘goog’ of ‘loog’ op gaat afstuderen…wedden?

 2. Anoniem

  Wij hebben ook variabele werkplekken, en mogen daarnaast (veel!) vanuit huis werken. O, wat heeft thuiswerken voordelen! Maar: ook nadelen.
  Ik heb echt behoeft aan de inspiratie van het met collega’s samen zijn en ga regelmatig naar kantoor, al heb ik er geen afspraken en tref ik er niemand van mijn eigen project.
  Alles wat ik echt nodig heb neem ik mee in de laptoptas en daarnaast heb ik op kantoor een afsluitbare lade voor reserve pen/zakdoekjes/wat een dame zo nodig kan hebben. En om thuis in een goede werkmodus te komen zorg ik er voor dat het daar niet te mutserig is gedecoreerd.
  Gelukkig kun je altijd nog een screensaver instellen met je favo foto’s, voor een persoonlijke toets….