Spaarolifantje en bijna het einde van het jaar

Op 2 oktober schreef ik er al een berichtje over, misschien wat voorbarig, maar goed. Inmiddels worden sommige dingen wel dringender en moeten ze voor het einde van het jaar af.

Voor mijn vriend die een eigen bedrijf heeft:

  •  Beslissen over of en hoeveel pensioeninleg. Dit is gebeurd, hij gaat dit jaar voor een groot bedrag en dat lijkt me slim. Hij heeft nog wat in te halen van de opbouwjaren van zijn bedrijfje.
  • Beslissen over de levensloopregeling. Hoewel het volgens mij nog niet helemaal duidelijk is, wat hiermee gaat gebeuren, heeft hij wel ingelegd.
  • Beslissen over eventuele aankopen voor het bedrijf. Er zijn geen grote aankopen meer gedaan. Maar ach, ik denk niet dat dat heel erg is. Het voordeel van het doen van aankopen van een bedrijf is dat je aankopen af kunt trekken van de winst en dat het bedrijf dan minder belasting betaalt. Maar een groot deel van het aankoopbedrag betaalt het bedrijf alsnog zelf. Dus als het niet hoeft, hoeft het niet!
  • Extra inleggen in de spaarhypotheek. Dit hebben we niet gedaan. We zijn tevreden met de financiële buffer die we nu bereikt hebben, dus die willen we zo houden. Misschien schiet er volgend jaar meer over.

Voor ons allebei:

    • We houden dezelfde ziektekostenverzekering. We hebben er over nagedacht en houden het zo. Vriendlief vanwege een goede tandartsverzekering, ik omdat we samen korting krijgen en ik tevreden ben over hun communicatie met ons vorig jaar.
    • Als je op 31 december / 1 januari meer dan circa 21.000 euro aan bezittingen hebt (per individu), moet je vermogensbelasting betalen over wat je meer hebt. Dan is het handig om even te kijken naar of er schulden afgelost kunnen worden*, en ook naar of je dingen alvast vooruit kunt betalen (zoals wij onze ziektekostenverzekering) en of je misschien deel wil nemen aan groene beleggingen waar je geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.
    • Balans opmaken en administratie bijwerken. Ik denk dat het einde van het jaar daar een mooie tijd voor is!

* Als je belastingopgave doet, trek je je schulden wel van je bezittingen af, maar een bepaald drempelbedrag aan schulden mag je niet aftrekken. Als je je schulden kunt betalen voor 31 december, ben je dus goedkoper uit, het scheelt 1,20 per 100 euro.

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje en bijna het einde van het jaar

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.