En dáár ging de cv-ketel

Vanmorgen begon de CV ketel ineens een hoop herrie te maken. Hij doet het nog wel, maar daarbij piept hij dat het een lieve lust is. Vriend denkt dat het de pomp is die zo’n herrie maakt. We hebben een reparateur nodig, en die kan maandag komen. Duimen dat het ding het nog zo lang volhoudt! Onze koolmonoxidemelder doet het nog goed, en er komt ook geen gas vrij (we ruiken geen gaslucht). Dus als hij het al piepend en krakend nog even tot maandag zou uithouden, zou dat fijn zijn. En we hebben ook nog een open haard (helpt misschien om het huis op temperatuur te houden).

Natuurlijk begeeft zo’n ding het midden in een koudeperiode, want dan wordt hij ook het meest gebruikt en het zwaarst belast. We wisten wel dat hij krakkemikkig aan het worden is, en oud, dus hielden we in ons achterhoofd al rekening met een mogelijke vervanging. Dat doen we nog steeds: misschien is dit nog te repareren, maar zo niet, dan is het wel tijd voor een nieuwe. In een normaal jaar gebruiken we in onze tussenwoning 1000 kuub gas; met een nieuwe ketel zou dat misschien zakken naar 800-900 kuub; dus dan moet je nog lang sparen om de aanschaf er uit te krijgen. Maar een nieuwe ketel gaat natuurlijk ook weer veel langer mee, en zorgt er misschien voor dat we sneller en meer warm water bij de douche krijgen.

Dan ga ik er nu maar even op uit om nog wat haardblokken voor in de open haard te kopen.

Advertenties

20 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

20 Reacties op “En dáár ging de cv-ketel

 1. Ik zou maar voor de zekerheid de hele dag de open haard stoken, zodat de ketel zo min mogelijk gebruikt wordt.

 2. LZV

  Ik zou geen geld spenderen aan de reparatie. Het is een oud beestje en je weet nu al, dat hij aan vervanging toe is. In dit geval is repareren zonde van het geld.

  • Het kan geen kwaad om een monteur er even naar te laten kijken. Misschien valt de schade mee en kan de CV er weer 2 jaar tegenaan. Mocht de reparatie duur uitvallen kun je altijd nog ervoor kiezen om een nieuwe te kopen.

 3. nadasurf

  Is hij ouder dan 10 jaar knikker er maar uit een nieuwe gaat je veel gas besparen 🙂

  • Nou ja, ik zag dat we 1000 kuub gas gebruiken per jaar in een goede winter, dat is ca. 260 euro per jaar. Stel dat we 30% zouden kunnen besparen, dan heb je het dus over 90 euro per jaar bespaard… Dan duurt het toch nog wel een tijdje voor je die nieuwe ketel van zeg 1750 euro er uit hebt!

   • nadasurf

    Bij een oude ketel uit jaren 90 moet je eerder aanbesparingen denken van 50 % minimaal zeker als het een VR ketel is, en 1750 euro is wel erg hoog voor de helft heb je ook een goede ketel.

    Wat voor ketel is het en hoe is de woning ?

   • Het is echt een hele oude ketel. Goed om te horen dat we misschien 50% vermindering van gasverbruik kunnen halen; dan loont het sneller. Waarschijnlijk gaan we ‘m wel vervangen, hij loopt denk ik wel op z’n laatste beentjes. We wachten even het oordeel af van de reparateur maandag. En we hebben de consumentengids van eind vorig jaar erbij gepakt, waar ze een aantal CV ketels hebben getest.

 4. Hoe oud is je ketel? En hoe is de onderhoudstoestand? Mijn ketel wordt ieder jaar goed nagekeken en doordat ik een onderhoudsabonnement heb, hoef ik bij reparatie geen uurloon te betalen en dan valt een reparatie mee.

  • Hij is heel oud, uit de jaren negentig van den vorige eeuw…. Kortom: hij mag ook best een keertje stuk zijn! Maar stel dat er maar een klein onderdeeltje vervangen hoeft te worden en dat hij dan misschien nog eens twee jaar meegaat, dan zeggen we daar zeker geen nee tegen!

 5. nadasurf

  Spaarolifantje,bij jullie wordt hij gebruikt als bijverwarming dus vandaar het lage verbruik. let op bij andere ketel dat hij niet te groot(9 van de 10 gevallen zijn onnodig te groot dus tel je verwarmingen) is hier ook een 30 Kw ketel en staat op slechts 8,5Kw te stoken lager wil hij niet. Consumentenbond dat zijn momentopnames je kan daar weinig mee. Betaalbaar goede ervaring met Intergas zijn er al van rond de 700 euro, oh ja mijn verbruik onder 600 M3 met 6 personen en geen andere stookbronnen aanwezig.

  • Nou nee hoor, het is geen bijverwarming. Dit is onze hoofdketel. En we zullen een keer of drie per maand een houtblokje aansteken in de open haard, meer voor de gezelligheid dan voor de noodzakelijkheid. Het gaat om een tussenwoning van zo’n 100 m2, misschien scheelt dat wel heel veel? Of denk je dat ze onze gasmeter eens moeten komen ijken?

   • nadasurf

    Ok, nou mensen die nog echt met een jaren 90 ketel stoken zie je echt verbruikcijfers van boven de 2000 M3 is echt normaal dan zijn jullie al echt zuinige stokers en ik zag geen jonge olifantjes in de buurt dat scheeld ook enorm 🙂 Ken zat die van 2500 M3 naar 1000 M3 gegaan zijn en met een goed afgestelde nieuwe ketel besparen ze ook nog eens vaak tot 300 M3.

    Dus bij een verbruik van 1000 M3 met een jaren 90 ketel zal je normaalgesproken nu op een verbruik van 300 M3 moet uitkomen maar dat hangt weer samen met hoe de woning is geisoleerd etc maar ik acht het zeker niet onmogelijk. Meter laten ijken waarom ? ik vindt verbruik erg laag voor zo,n oude ketel en kost je ook nog eens bom duiten koop je bijna een nieuwe ketel voor 🙂

   • Ik dacht: misschien is ons verbruik eigenlijk veel hoger en loopt onze meter niet goed. Nou zou je dan, als je ‘m liet ijken of vervangen, ook jezelf in de vingers snijden (want dan ziet het energiebedrijf ineens dat je veel meer verbruikt en dus gaat dan je rekening omhoog), maar goed. Soms duurt eerlijkheid ook het langst.

    Maar wie weet klopt deze meting dan toch gewoon wel. Waarschijnlijk wordt de ketel vervangen en zo ja, dan ga ik zeker het gasverbruik van 2013 vergelijken met eerdere jaren om te zien of het (veel) beter wordt.

 6. nadasurf

  Kan best kloppen als je zuinig stookt en niet de hele dag stookt wat voor ketel heb je ? Misschien is het ook wel HR ketel,ben wel benieuwd naar merk,type vaak kun je verbruik wel zien aan ketel.

 7. LZV

  Wij hadden in de jaren negentig al een HR-ketel. Dus zou het best we eens kunnen zijn, dat er niet veel te besparen valt.

 8. nadasurf

  Vaillant NL 182E of 282E is een VR-ketel techniek van begin jaren tachtig en lang tot eind jaren 90 verkocht. Plus punt electrische onsteking dus geen waakvlam die tot 150M3 wegfakkeld 😦 Type staat voor wat hij kan leveren dus heb je de 182 E rond de 17 Kw mooi kleine ketel. Maar echt vliegtuig geluiden is vaak ventilator kun je zelf wel vervangen zou er eentje scoren op MP voor paar euro,ketel is op economisch en blijven oplappen is geen garantie dat hij de volgende winter wel haald. Monteur langkomen is al te veel kosten zou zelf kijken staat veel op het net en met 2 rechter handje kom je een eind 🙂
  Ik verwacht bij nieuwe Hr ketel zeker een besparing 50 % maar dan moet hij echt goed aangesloten zijn waterzijdig afgesteld en geen overbemeten ketel is.