Wanneer wordt vervangen goedkoper dan repareren?

Wanneer is het goedkoper om een “kapot” product te repareren, en wanneer om het te vervangen? In ons geval gaat het om een CV-ketel, maar ik kan me ook voorstellen dat iets vergelijkbaars geldt voor een auto, of een oven, of een computer.

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je die afweging wil maken?

1. De kosten van een reparatie. Dit kan per persoon trouwens verschillen. Als jij heel handig bent, kun je het misschien zelf repareren. Dat kost minder geld en dus zal het voor jou dan sneller lonend zijn om iets nog te repareren. Wel investeer je dan tijd, en tijd kan ook geld waard zijn.

2. De verwachte levensduur na reparatie. Als je iets repareert, maar overmorgen valt het toch weer uit elkaar, dan schiet dat niet zo heel erg op.

3. De te verwachten ellende bij een volgende keer stuk gaan. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld dat een kapotte CV-ketel veel ellende op kan leveren voor bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen die warmgehouden moeten en regelmatig gedoucht moeten. Een auto die bij 100 km/uur midden op de snelweg stuk gaat, is ook niet zo heel handig. Als kapot gaan heel hinderlijk of gevaarlijk is, neig je eerder naar vervangen (want over het algemeen gaat een nieuw ding minder snel stuk).

4. De kosten van vervanging. Vergeet niet eventuele installatie- of afleverkosten mee te tellen. Tel ook de rente mee als je je voor een vervangend product in de schulden moet steken!

5. De “opbrengsten” van vervanging. Een nieuw product is vaak zuiniger: een nieuwe cv-ketel verbruikt vaak minder gas en een nieuwe auto minder benzine of diesel per gereden kilometer. Als dat zo is, tel dat dan zeker mee! Soms is het moeilijker om een geldbedrag hieraan te verbinden: een nieuwe computer is sneller, een nieuwe ipad is “gaver”, misschien is dat (een beetje) geld waard, maar dat is wel heel persoonlijk.

6. Het milieu. Soms kan het hier heel moeilijk zijn om te zien welke optie milieuvriendelijker is. Een nieuwe CV ketel is zuiniger, maar de productie van een CV-ketel kost energie, en de afvoer van de oude is ook milieubelastend. Soms is het heel duidelijk welke optie milieuvriendelijker is. Een klein winkelhaakje in je trui repareren is zeker milieuvriendelijker dan een nieuwe trui kopen. Hoeveel waarde je aan milieuvriendelijkheid hecht, hangt ook van jezelf af. Voor sommige mensen telt dit waarschijnlijk helemaal niet mee in hun overwegingen.

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Wanneer wordt vervangen goedkoper dan repareren?

 1. nadasurf

  Hangt helemaal van product af, verschillende wasmachines gehad en daar was geen land mee te bezeilen na 5/6 jaar nu mijn oude van 15 jaar die wordt gewoon gemaakt als hij stuk gaat 🙂

  In jouw geval is het ook een heel andeer verhaal dan Zuinigaan daar hangt immers al een Hr 107 ketel en dat was toen der tijd een rib uit je lijf maar wel 25 jaar plezier hebben met een zuinige cv-ketel.

  Jullie hebben een VR- ketel en dat is tegenwoordig niet meer de maat en erg onzuinig dan is het verstandig om die tijdig te vervangen voor een zuinige hr ketel,en wil milieu verder nog meer ontlasten kun je ook kiezen voor een zonneboiler voor cv/tapwater dan wordt besparen echt leuk 🙂

  • Die wasmachines zijn ook rare dingen. Hangt dat dan van het merk af, of moet je gewoon geluk hebben om er eentje te vinden die wel lekker lang meegaat?

   • nadasurf

    Mijn ervaringen beide, mijn moeder heeft 13 jaar met een Indesit gedaan ding stond dag en nacht aan (6 kinderen).

    Ik zweer na diverse misbaksel, Miele en dan bij voorkeur de jaren 90 machines echt goed, zijn ook makkelijk te repareren mocht er iets stuk gaan.