Streefbedrag op spaarrekening

Het is grappig om te merken hoe mijn vriend en ik verschillen in het “wegzetten” van geld dat over is. Ik neig er naar om zoveel mogelijk rendement te krijgen op dat geld, en daarom zet ik het vast in een langlopend deposito, of beleg het in een beleggingsfonds (gemengd aandelen en obligaties). Hij doet tot nu toe niets van dit alles, zijn extra geld staat “gewoon” op de spaarrekening, omdat het daar tenminste direct toegankelijk is.

Mijn vriend vind ik dan eigenlijk té voorzichtig. Ik vroeg hem, wanneer hij eventueel denkt dat er genoeg spaargeld op de rekening staat, en hij zei 50.000 euro. Als het saldo daarboven kwam, ging hij wel eens nadenken over andere bestemmingen dan de spaarrekening. Nou, dat gaat dus nog wel even duren. En ja, het is zijn keus, ik verander daar niet zoveel aan. Het is ook een redelijk onschuldige gewoonte, beter op de spaarrekening dan uitgegeven aan een dure auto of dure kleding, enzovoort.

Ik ben eigenlijk een beetje te onvoorzichtig, wat geld op de spaarrekening betreft. Soms staat er bijna niets op mijn gewone spaarrekening, omdat het saldo naar mijn gevoel te hoog werd, het daar op de spaarrekening “maar niets stond te doen” en ik dus besloot het elders harder aan het werk te zetten. Het onvoorzichtige is dat je dan bij noodgevallen of plotselinge uitgaven eigenlijk niets bij de hand hebt.

Ik zou eigenlijk 5000 euro op de spaarrekening willen hebben staan, een bedrag waarvan ik denk dat het genoeg is om de meeste onvoorziene uitgaven in mijn leven op te vangen (ik heb geen auto en geen huis, dat scheelt denk ik wel). Plus nog eens 5000 euro waarvan ik wéét dat ik die nog nodig ga hebben aan het einde van dit jaar (een helaas noodzakelijke uitgave voor mijn carrière). Ik vind het een ergerlijke gedachte dat ik dan op 10.000 euro slechts 200 euro rente krijg per jaar (of wie weet daalt de spaarrente nog meer, dit jaar), maar ja. Tóch beter dan met lege handen staan als je geld nodig hebt, zodat je het moet gaan lenen…

Mijn goede voornemen voor dit jaar is dus om te gaan sparen, en om het, heel saai en degelijk, te laten staan op de spaarrekening. En nu heb ik jullie als getuigen van dit voornemen. Op dit moment staat er 2500 euro op de spaarrekening.

Wat hebben jullie als streefbedrag op de spaarrekening? Lukt het om het daar te laten staan, of krijgen jullie ook de kriebels als het bedrag boven een bepaalde waarde komt en maar staat te lanterfanten op die spaarrekening?

Advertentie

14 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

14 Reacties op “Streefbedrag op spaarrekening

 1. Willemien

  Dat is ook wat aangeraden wordt,. Eerst een buffer waar je gewoon bij kunt en dan pas andere trucs gaan doen waarbij je meer risico’s neemt.

 2. Saar

  Wij hebben nu bij benadering EUR 14000 en dat wil ik dit jaar laten groeien naar zo’n 22.000 euro. Over twee jaar moet er een andere auto komen en hoewel we dan geen nieuwe kopen reken ik toch op een kostenpost van EUR 14000 dan is het wel lekker als er nog wat overblijft. Overigens houdt ik EUR 7500 aan als echte buffer. De rest is voor een doel.

 3. Ineke

  Ik laat ook altijd ongeveer €4000 ‘toegankelijk’ staan. Deposito’s hebben op het moment niet heel veel zin maar 0,4 % extra om het een jaar vast te zetten pak ik toch maar. Ik heb ook een groen deposito bij mijn huisbank en ben nu aan het maandbeleggen in een mix van speciaal groen (in de zin van aftrekbaar van de belasting) en gewoon groen bij een verantwoorde bank. Per maand €100 in die twee fondsen gewoon om te kijken wat er gebeurd. Ik vind het ook prettig om voor het ‘aftrekbaar’ groen nog weer een extra vrijstelling van meer als €50000 te hebben en die 0,7% aftrek van de belasting (dit is toch 0,7% extra rendement= veel waard in deze tijd). Dit geld is meer voor de langere termijn en om eerder met pensioen te kunnen. Ik ga echt niet zitten wachten tot de pensioenleeftijd straks 70 is. 🙂

  Ook vind ik het een fijn idee dat er goede dingen met mijn geld gedaan worden. Als ik weg kan bij mijn huisbank (kan nu niet omdat ik dan ook het groene deposito moet opzeggen, en dat kost geld) ga ik naar een betere bank ook voor mijn salarisrekening. Ik heb dan wel geen kinderen maar vind dat we beter voor de aarde en haar mensen moeten zorgen.

 4. Vlijtig met zuinigheid

  Ik heb altijd als buffer waar ik niet aankom 10.000 euro. Daarbovenop tel ik elk jaar uit wat ik dat jaar nodig heb. Vakantie, kleding, en nog enkele andere zaken. Stel 6.500. Dan betekent dat ik 16.500 euro wil hebben en alles daarboven is extra. Met dat extra ga ik nu dus aflossen. Of er gaat een bedrag erbij op de spaar. alvast voorreserveren voor het jaar erop. Daarnaast hebben wij kinderen en ook die ontvangen maandelijks op hun rekening geld van ons. Geld om te studeren staat er inmiddels op. Nu nog alle extra’s zoals rijbewijs, boeken, laptop, fiets enz. Dus zeker nog een 5000 euro per kind om ze schuldenvrij te laten starten.Dus nog voldoende mogelijkheden waar ikmet mijn geld naartoe kan.

 5. nadasurf

  50.000 euro jouw vriend wil binnenkort nog een nieuwe auto kopen 🙂

 6. Wij willen eerst een buffer van 30% van onze beide spaarsaldo hebben. Dan gaan we wel eens kijken voor andere mogelijkheden, maar dan zal het ook eerder aflossen worden dan het geld op een deposito zetten… 🙂

 7. Johmar

  ik spaar door tot het bedrag van bijna 21000 euro ,want als alleenstaande moet je over alles wat je daarboven staat belasting gaan betalen, als ik daar ooit overheen kom ,ga ik het meer gespaarde geld investeren in spullen voor in huis die tegen die tijd aan vervanging toe zijn en verder spaar ik dan wel verder maar niet meer op de bank.

  • Niet doen zoals die ene man hè, die een envelop met 60.000 euro “effe” bovenop zijn auto had gelegd en toen met de auto was weggereden. Au!

   Trouwens, ik vraag me af of thuis bewaren überhaupt slim is. Op de bank krijg je tegenwoordig toch nog zo’n 2% – de vermogensbelasting is 1.2%, hou je over 0.8% groei. De groei thuis is 0%… De bank wint!

 8. Wij hebben altijd minstens €20.000 buffer en het restant gaat in de hypotheek en naar Meesman index investments of naar leuke reizen 😉

 9. Siebrie

  Wij zijn op weg naar 10.000 op de spaarrekening, hopelijk over 4 maanden. 2 jaar geleden hadden we slechts 40 euro in onze zak om 2 weken van te leven: net een huis gekocht, veel renovaties, reparaties aan autootje, lening bij ouders, groene renovatielening. Vorig jaar ook nog veel aan het huis laten opknappen en een nieuwe auto gekocht (helaas weer een lening, maar we hadden een 2e auto nodig), familie in een land dat politiek en militair onrustig is en waar de voedselvoorziening onregelmatig is en de banken soms ineens dicht zijn, dus ik vind dat we het nog goed gedaan hebben.

  • Het is wel lekker om wat reserve te hebben, toch? Zodat je hopelijk nooit meer twee weken hoeft door te komen met maar 40 euro. Ik weet niet of jullie nog steeds één of meerdere leningen hebben, maar op een gegeven moment kan het wel verstandig zijn om extra geld te gebruiken om de lening(en) sneller af te lossen, in plaats van het op de spaarrekening te zetten, namelijk als je op die spaarrekening al een bedrag hebt staan waar je je goed/veilig bij voelt. Een lening sneller aflossen kan je veel rente besparen.

 10. Wij zitten nu tegen de grens van vermogensheffing aan en daarom zoek ik naar andere manieren om ons geld te besteden dan gewoon sparen. Extra aflossen op de hypotheek is een optie, maar we hebben een spaarhypotheek, dus alleen de looptijd wordt dan korter. Investeer nu ook in crowdfunding, maar telt dat geld niet gewoon mee bij je vermogen? Weet jij dat?

  • Jazeker telt dat geld ook mee, het is toch jouw geld? Dat je weilswaar uitgeleend hebt aan iemand, maar ook weer terug krijgt?

   Ik zou dat inleggen in de spaarhypotheek toch eens overwegen; dat is dan toch een onbelaste manier van geld sparen, je krijgt er rente op, en nu meer inleggen betekent dat je later eerder klaar bent met betalen. Ik geloof dat de enige andere onbelaste (niet fraudulente) methode van sparen boven de drempel geld inleggen in bepaalde groene beleggingen is.