Je nettowaarde berekenen

Eén van mijn doelen is “geld sparen”, of eigenlijk: het verhogen van  mijn nettowaarde. Grofweg is de nettowaarde: bezittingen min schulden. Bezittingen kunnen dingen zijn als: contant geld, geld op bankrekeningen, geld in investeringen, geld in pensioen-investeringen, een huis, een auto, andere waardevolle dingen. Schulden hoef ik hopelijk niet te verklaren? Het zijn mondeling gemaakte schulden  (“Volgende week betaal ik je terug”), officieel geleend geld (doorlopende kredieten, roodstand, credit card schulden, de hypotheek, een restschuld na het verkopen van een huis), belastingschulden en openstaande rekeningen en boetes.

Bij je bezittingen kan het soms moeilijk zijn om dingen op waarde te schatten. Sommige dingen wisselen ook erg in waarde, zoals aandelen. Andere nemen vrijwel geheid langzaam in waarde af, zoals je auto. Je kunt allerlei bezittingen meetellen (“Voor mijn dvd-collectie zou ik vast nog 50 euro kunnen krijgen”), maar je kunt ook ergens een grens trekken.

Het regelmatig berekenen van je nettowaarde, en dit vergelijken met eerdere berekeningen, kan je helpen om te zien of het de goede kant op gaat met je financiën. Je zou misschien kunnen zien dat het minder goed gaat dan je dacht, bijvoorbeeld dat je spaarsaldo wel groeit maar je schulden ook. Of het zou je kunnen motiveren als je schulden hebt: misschien is de weg nog lang, maar ga je in ieder geval elke maand 500 euro de goede kant op .

Als je huis minder geld waard wordt omdat de woningmarkt slecht is, kan je nettowaarde daardoor dalen. Ook als je aandelen hebt, kan je nettowaarde minder worden als die het, misschien tijdelijk, slecht doen. Als je op dat moment je huis of je aandelen moet verkopen, heb je ook werkelijk minder geld. Maar als dat niet hoeft, kan het zijn dat je huis/aandelen vanzelf weer meer waard worden en je nettowaarde dus ook vanzelf weer stijgt.

Je nettowaarde kan een beetje misleidend zijn als je geld erg vastzit in dingen. Als je nettowaarde positief is, maar het geld vooral in je huis, auto en pensioenpotje zit, is dat wel mooi, maar kom je misschien toch een keer in de problemen als je acuut geld nodig hebt. En naast je nettowaarde is het voor het kennen van je financiële gezondheid ook belangrijk om je maandelijkse inkomsten en uitgaven te weten. Maar je nettowaarde berekenen, kan een goed begin zijn van zien waar je staat en waar je naartoe gaat.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Je nettowaarde berekenen

 1. Ik moet hier inderdaad nog aan beginnen. Dat deel van Your Money Or Your Life had ik overgeslagen….

 2. Ik ga dat niet uitrekenen. Sowieso je waarde hangt niet af van hoeveel je hebt, maar van wie je bent… 🙂

  • Ik bedoel ook helemaal niet dat dit bepaalt wat je als persoon waard bent. Maar het kan wel helpen om meer inzicht te krijgen in je financiën.

   • Vlijtig met zuinigheid

    Ik reken eerlijk gezegd ook niet zo. Ik bereken per jaar hoeveel ik kan sparen en ik reken voor over 17,5 jaar als ik met pensioen ga. Dan tel ik wel de netto waarde en die is op het gebied van schulden (hypotheek) dan 0. Mits er natuurlijk niets geks gebeurd de komende jaren.

   • Weet ik wel hoor, maar ik vind de woordkeuze van de persoon die heeft verzonnen dat het je ‘netto-waarde’ moet heten gewoon wat ongelukkig 😉 Heeft dus niks met jou te maken 🙂

   • Aha, ok. 🙂 . Tja, ik vind het moeilijk om een beter woord te bedenken, kan me alleen nog voorstellen dat je er “financiële nettowaarde” van maakt om te benadrukken dat het dáárom gaat, en niet om je waarde als mens. Maar goed, dan worden het weer zoveel woorden…

 3. Pingback: Het leek of er geen vooruitgang in zat… | Spaarolifantje