Zelfbeheersing – een stukje volwassenheid dat er bij mij nog niet altijd in zit

Sinds gisteren zijn vriendlief en ik op dieet. Dat wil zeggen dat we niet meer snoepen. En boy, wat werd ik daar chagrijnig van! Die zak chips of dat stukje chocola hoor je zomaar te kunnen pakken, wanneer je er maar zin in hebt.

Zelfbeheersing dus. Iets wat me financieel redelijk goed af gaat, maar qua calorieën niet zo. Maar het gevoel moet misschien hetzelfde zijn: waarom ben ik niet die geluksvogel die kan eten wat ze wil / uitgeven wat ze wil? Of waarom ben ik niet die andere geluksvogel die zonder veel moeite binnen het budget/binnen een gezond dieet blijft (of lijkt te blijven)?

Volwassen gedrag is dan misschien om eens diep te zuchten en dan te accepteren dat de situatie zo is als ze is: je bent niet die multimiljonair, je hebt niet die natuurlijke balans in je voeding… Je zult er wat harder aan moeten werken en wat meer aandacht aan moeten besteden. En regelmatig de slimme maar veel minder leuke keuze moeten maken.

Ntuurlijk is het niet alleen een kwestie van zelfbeheersing. Voor een deel kun je bijvoorbeeld ook je omgeving aanpassen (geen snoep in huis halen, je pinpas thuis laten als je gaat winkelen en alleen genoeg contant geld meenemen voor wat je echt wil kopen, een partner die méédoet of in ieder geval niet voor je neus die zak chips op gaat eten) en je gewoontes aanpassen (niet meer elke zaterdag gaan winkelen, of juist wel elke vrijdagavond gaan zwemmen). Daardoor wordt het een beetje makkelijker. Maar leuk is anders, blegh…

Advertentie

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen, Gezondheid

6 Reacties op “Zelfbeheersing – een stukje volwassenheid dat er bij mij nog niet altijd in zit

 1. jb

  Heel herkenbaar. Het is mij wel gelukt om te stoppen met roken, maar voor snacken schiet mijn zelfbeheersing jammerlijk tekort.

 2. Siebrie

  Misschien helpt het om op zulke momenten iets anders met je handen te gaan doen, bijvoorbeeld afstoffen, zaadjes zaaien, met een potlood spelen, etc? Dat helpt mij altijd goed (en het huis knapt er ook van op :-))

 3. Herkenbaar inderdaad. Heb ruim 10 maanden niet getaald naar snoep en koek, maar nu komt Koekiemonster af en toe weer op bezoek. Nu ‘mag’ ik in het weekend iets van mijzelf, maar dan wel met volle aandacht eten en niet hapsnapweg. En beperken tot één lekker iets…niet de hele rol of pak. Succes!

 4. als je kijkt naar wat het je oplevert, naar wat je hébt, gaat het veel gemakkelijker dan als je bedenkt wat je mist.
  Als je die zak chips mist, bedenk dan dat je je lichaam een gunst bewijst! Je vindt jezelf de moeite waard, je verdient enkel het beste; je gunt je eigen lieve lichaam enkel het beste wat er is… en een zak chips hoort daar niet bij! Dat maken alle smaakstoffen je wijs.

  • Ja, en zo werkt het met geld uitgeven misschien ook een beetje: als je op de toekomst focust (als ik nu niet dit koop, kan ik straks wel dat kopen), dan blijf je misschien makkelijker op de goede koers.

 5. Dag olifantje, misschien is het een idee om jezelf te belonen. Het is toch hartstikke knap van je dat je zo serieus met zelfbeheersing bezig bent. In jouw hoofd is de hele wereld beheerst, maar is dat zo? Iedereen heeft zwakke en sterke punten. Kijk naar je sterke punten en trakteer jezelf op een cadeautje. Als je voor iedere dag dat je niet snoept een klein bedrag apart legt en van dat geld jezelf verwent, een mooi boek, een dvd, naar de film… whatever. Warme groet, Liek