Waterverbruik

Mijn vriend heeft de meter afgelezen… We hebben dit jaar 98 kubieke meters water gebruikt. Is dat veel? Weinig? Ik kan me nog de schoolmeester herinneren die ons liet zien dat er in 1 kubieke decimeter precies een liter water pastte. Een kubieke meter bevat dus 1000 liter water.

We hebben met z’n tweeen dus 98.000 liter water gebruikt in 365 dagen; ofwel (toch maar rekenmachientje erbij) 268 liter per dag… Ahem, dat vind ik eigenlijk best wel veel! Per persoon is dat 134 liter per dag. Even googelen levert “gemiddelde getallen” op van zo’n 120 liter per persoon per dag.

En dan hebben wij nog wel:

– een spaarzame douchekop, tenminste als we de verpakking mogen geloven

– een kort douchende mevrouw (ik), die maar 1 x in de vier dagen er eens langer onder blijft staan om haar haren te wassen. De meneer doucht wat langer, maar ook geen uren

– geen afwasmachine, er wordt op de hand gewassen en nog niet eens elke dag

– geen stromende kraan tijdens het tandenpoetsen

 

Waar blijft al dat water? Daar ben ik nu eigenlijk wel benieuwd naar. Misschien dat drie keer per week een wasje draaien wat aantikt. Of mijn regelmatige wc-bezoekjes.  Het zou heel heel misschien ook nog kunnen dat de meter het niet zo goed heeft gedaan, we hebben recent een nieuwe gekregen. Over een maandje eens kijken hoeveel het verbruik in 1 maand is geweest met de nieuwe meter. (Maar aan de andere kant: waarschijnlijk is “de meter is vast stuk geweest” valse hoop…).

Waterbesparing hoef je niet echt te doen voor je portemonnee. Het kost ca. 1,75 euro per kubieke meter, wij zijn zo’n 18 euro per maand kwijt. Dus zelfs halveren van ons waterverbruik zou maar 9 euro per maand opleveren. Voor mij zit het hem meer in het milieu. Al dat kostbare drinkwater dat maar min of meer ongebruikt weer het riool in spoelt…

Advertentie

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Waterverbruik

 1. Willemien

  HIer een 2 persoons huishouden : 1 volwassene, 1 kind, geen afwasmachine, elke dag afwassen, geen tuin, 3 wassen per week. Douchen altijd kort. Of kind bij vader of in het zwembad, zelf douche ik ook bij de sportvereniging. Verbruik al jaren rond de 20m3.
  We wonen klein, dus met 1 emmer water is het hele huis te dweilen. Ik merk het gelijk als er een was extra gedraaid wordt of als ik bedenk dat de balkonplanten elke dag water moeten hebben.

 2. nada surf

  wij verbruiken met zijn zessen 58 m3 🙂 grootste besparing is wc bij plasjes niet doortrekken niet nodig als je ziet wat hier afgeplast wordt 🙂

  Hierbij heb ik vorig jaar ook 2x groot zwembad gevuld en de auto,s zijn ermee gewassen met tuinslang en dat gebeurt niet meer 🙂

  Hier een vaatwasser en wasmachine staan nog in de riante water uitvoering 😦
  10m3 per persoon per jaar is goed haalbaar, zonder op comfort in te leveren.

 3. Ingrid

  Aaiiiii wij hebben afgelopen jaar 132 verbruikt 😦

 4. peggy-sue

  hier zijn we met z’n tweeën, en hebben op jaarbasis 70 m3 verbruikt. Zelf vind ik het heel netjes, we zijn terug gegaan van 81 naar 74 en nu dus 70. Denk dat het behoorlijk scheelt dat we nu 2 regentonnen hebben, en ik niet [meer] iedere dag douchen, maar vaker bij de wasbak ons wassen. Wel een vaatwasser trouwens, maar verder redelijk bewust, denk ik.