Blij met de BKR

Ik lees wel eens Amerikaanse websites over geld en jongens, jongens, wat is het systeem waarmee ze daar inschatten of iemand krediet waard is verkéérd!

Een credit score (kredietscore) wordt daar op een heel andere manier berekend dan hoe hier je kredietwaardigheid beoordeeld wordt. Om een goede kredietscore op te bouwen in de Verenigde Staten, moet je per sé geld lenen. De onschuldigste manier is nog dat je een credit card neemt en deze ook gebruikt; in principe kan dat geen kwaad, als je maar op tijd je hele rekening betaalt.
Maar hoe verleidelijk is het dan voor de gewone mens om eens een keertje niet de hele rekening te betalen aan het einde van de maand? Gevolg: rente betalen, en schulden. Maar zolang je het minimum maar betaalt en je schuldenlast onder de 30% blijft van wat je officieel mag lenen, gaat je kredietscore nog steeds omhoog, waardoor je credit card maatschappij je op een gegeven moment een hogere limiet zal aanbieden, waardoor je nog meer schulden kunt maken, en zo voort. In de VS moet je dus financieel echt sterk in je schoenen staan om een goede kredietscore te hebben (belangrijk voor een goede rente op een hypotheek, bijvoorbeeld). En je wordt gestraft als je nooit een lening hebt gehad omdat je deze nooit nodig hebt gehad.

Nu zeg ik niet dat het Nederlandse systeem ideaal is. Ook hier kun je jezelf aardig in de nesten werken als je dat graag wilt. Maar in ieder geval hoef je niet per sé jezelf bloot te stellen aan de verleidingen van een credit card of lening om kredietwaardig bevonden te worden. In Nederland zullen mensen die je een lening of hypotheek gaan aanbieden je huidige status checken bij het BKR. En daar sta je alleen negatief geregistreerd als je iets niet op tijd betaald hebt. En dan niet twee dagen laat, nee, een schuld wordt pas geregistreerd als je minimaal 2 maanden te laat bent met betalen (en dan moeten ze je daar ook eerst nog voor waarschuwen), een hypotheekachterstand wordt pas geregistreerd als je meer dan 120 dagen te laat bent.

Verdien je in Nederland 50.000 euro per jaar, heb je nooit geld hoeven lenen, heb je weinig vaste lasten en wil je nu een hypotheek, dan ben je de ideale klant. Verdien je in de VS 70.000 dollar per jaar, heb je nooit geld hoeven lenen, heb je weinig vaste lasten en wil je nu een hypotheek, dan heb je dus geen kredietscore, wordt je argwanend bekeken en krijg je een minder mooie rente. Flauw hè?

Helaas misschien is Experian, één van de drie grote Amerikaanse bedrijven die daar credit scores leveren nu ook al in Nederland actief. Nederlandse bedrijven kunnen eventueel bij hen hun gegevens over jou opvragen.

Wil je weten wat de BKR over jou geregistreerd heeft? Ga naar een willekeurig bankfiliaal, neem 4,95 euro mee (contant, heb ik gemerkt) en je legitimatiebewijs, en vraag naar je BKR registratie aan een medewerker. (Zie ook hier).
Wil je weten wat Experian Nederland over jou geregistreerd heeft? Vul hier het contactformulier in en stuur een kopie van een legitimatiebewijs per mail op.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Blij met de BKR

  1. Ja, dat systeem in Amerika is echt achterlijk! Je moet er echt een strategie op na houden om een goede score te hebben en tegelijk geen schulden te maken. Brrr.

  2. In een ver en grijs verleden hadden we een roodstandkrediet afgesloten van 15.000 euro wat door ons nooit werd gebruikt. Bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek bleken we ineens een schuld van 15.000 euro te hebben. Ik moest lang nadenken, maar bedacht dat dit het enige kon zijn wat een vlek op ons blazoen veroorzaakte. We werden vriendelijk verzocht dit krediet te laten schrappen. Dit hebben we ook gedaan al zijn we achteraf niet met deze hypotheekverstrekker in zee gegaan. Dus het blijft uitkijken met dingen , die wel handig lijken en een BKR notering opleveren.

  3. Pingback: Opgevraagde gegevens bij Experian | Spaarolifantje