Parabel – er van de andere kant tegenaan kijken helpt soms

Dit is een parabel, niet eentje uit de bijbel, in mijn eigen woorden verteld zoals ik ‘m me herinner. Hier is nog een versie.

Er was eens een joods gezin. Het gezin woonde in een huis waaruit ze niet konden verhuizen . Hun huis werd echter wel wat klein: opa woonde bij het gezin in (en was incontinent en en klein beetje dement geworden, wat toch wel voor enige overlast zorgde), een broer van ma woonde bij hen, en pa en ma hadden inmiddels twee kinderen met de derde op komst. Hun driekamerwoninkje werd een beetje krap.

De vader besloot de rabbi om hulp te gaan vragen. Hij legde de rabbi de hele situatie uit, van hoe krap het was, en hoe lawaaiig, en dat het stonk. Iedereen werd er gek van. Of de rabbi niet toch een oplossing wist, ook al zat een verhuizing er gewoon niet in?

De rabbi raadde de man aan, om een geit in huis te nemen. Ik denk dat de rabbi een goede prater is geweest, of bekend stond als een erg wijs man, want de joodse vader besloot deze raad op te volgen.

De geit… deed wat alle geiten doen. Hij knabbelde aan het tafelkleedje, at het huiswerk van de oudste zoon op, liet zijn keutels naar believen vallen, mekkerde dat het een lieve lust was en… Stonk! Na een week was de vader het helemaal zat en ging terug naar de rabbi. “Rabbi, rabbi, het is verschrikkelijk!” moet hij gezegd hebben. “Die geit, we kunnen er niet mee leven. Hij stinkt, hij loopt in de weg, hij heeft aan m’n ene paar goede schoenen geknabbeld. Wat moeten we doen?”.

De rabbi glimlachte en raadde de man aan, om de geit weg te doen. En over een weekje nog eens terug te komen.

Een week later kwam de man weer bij de rabbi: “Rabbi, dank je wel! We hebben de keutels uit het tapijt gekregen, het ruikt weer normaal in huis en mijn zoon kan z’n huiswerk weer doen zonder gestoord te worden door gemekker of geknabbel. Wat wonen we toch heerlijk in ons huisje, met alleen maar zes mensen!

Ik neem aan dat jullie de wijze les wel snappen?

Zelf heb ik net een vergelijkbaar geval gehad. Het was van tevoren niet de bedoeling, maar ik had per ongeluk een “geit” in huis genomen; en nu die weer de deur uit is, ben ik zo blij dat ik weer terug ben bij af! Terwijl ik eerst zo ontevreden was met die oude situatie. Nu kan ik ‘m wel omhelzen. Hoera, geen “geit”* meer!

Misschien kun je andere situaties expres zo benaderen – bijvoorbeeld een weekje streng doen met het huishoudgeld en echt alleen noodzakelijke dingen kopen; zodat je daarna blij bent met die 10 of 20 euro die je normaal gesproken per week uit kunt geven aan niet-noodzakelijke dingen, in plaats van dat je moppert dat je “maar” 10 of 20 euro aan leuke dingen mag uitgeven. Of een week de auto helemaal laten staan, zodat je daarna des te blijer bent als je hem weer wel mag gebruiken voor de weekboodschappen of voor als het echt slecht weer is.

* Het ging om een ergerlijk gezondheidskwaaltje waarbij het middel in mijn geval erger was dan de kwaal. Wil-niet-zeggen dat ik altijd tegen therapieen ben, maar in dit geval werkte de therapie niet en gaf alleen maar last.

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Parabel – er van de andere kant tegenaan kijken helpt soms

  1. Vandaar dat men, denk ik, ook zegt:’je voelt pas wat het is om je gelukkig te voelen als je ook het gevoel van ongelukkig zijn, hebt ervaren’. Mooi verhaal, spaarolifantje. Fijne avond, Liek

  2. mooi verhaal, en heel leerzaam. Dank je wel.