Sociaal kapitaal

Gisteren hebben we een vriendin en haar gezin helpen verhuizen. Het was heel gezellig, maar natuurlijk ook best vermoeiend. We deden het graag, en misschien helpt zij ons dan ook mee als wij een keer gaan verhuizen.

Of misschien helpt zij ons een keer door te luisteren als we een probleem hebben, of door ons te wijzen op een leuke aanbieding of actie die precies iets voor ons is. Sociaal kapitaal hebben kan betekenen dat iemand je wel een keertje naar het ziekenhuis wil brengen, dat jij iemand een pan maaltijdsoep brengt als ze het druk hebben, dat je iemand helpt met de belastingaangifte of dat iemand jou een dagje komt helpen met het verven van de kozijnen.

Hoeveel sociaal kapitaal je hebt, is moeilijk in te schatten, misschien wel totdat je het gebruiken moet. Sommigen van ons aarzelen te veel voordat ze er een beroep op doen (ik denk ook veel lezers van dit blog – graag iets voor een ander doen, maar niet om hulp durven vragen voor jezelf – herkenbaar?). Andere mensen misbruiken dit mechanisme waar je bijstaat. Als je tijdens of na een klusje dat je voor een ander doet, veel tegenzin voelt, kun je je eens goed afvragen of die persoon volgens jou je inzet eigenlijk (nog) wel verdiende.

Misschien vinden jullie het wel gek dat ik hierover praat. Het lijkt een beetje een taboe onderwerp. Dat doe je toch gewoon voor een ander, daar denk je toch niet over na, en je gaat toch zeker niet lopen rekenen of je ook wel genoeg terug krijgt?

Nee, je hoeft zeker niet heel berekenend te werk te gaan. Maar koester je sociale kapitaal wel. En als je het nodig hebt, schroom dan niet teveel om het te gebruiken. Ze doen het graag voor je!

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Sociaal kapitaal

  1. Vlijtig met zuinigheid

    Ik dacht ook altijd zo dat je sociaal kapitaal opbouwt, maar door schade en schande wijs geworden. Iemand heeft mij ooit verteld dat je iemand helpt omdat je dat zelf wilt en niet om dan iets terug te verwachten.
    Dit hanteer ik nu ook.

  2. Johmar

    mijn sociale kapitaal is dat ik iemand een aantal jaren geld geleend heb dat hij nog niet kan terugbetalen, wat hij wel voor mij kan doen en ook doet is mij ergens heenbrengen met de auto,mij helpt met het plaatsen van een vaatwasser en de oude voor mij wegbrengen, mij helpt met halen van zware dingen zoals tuinaarde en kattengrit en samen met mij naar bepaalde kringloopwinkels gaat omdat ik daar zonder auto niet kan komen omdat ze te ver weg zijn . ook heb ik hem een aantal keren geholpen met verhuizen en wat klusjes , nu helpt hij mij door te luisteren naar mijn problemen en staat me bij met raad en daad. het is geen kapitaal wat ik bewust verzameld heb ,maar onbewust opgebouwd heb door er te zijn voor anderen en nu ik het goed gebruiken kan ,kan ik mijn rendement opnemen.