Goudprijs duikelt omlaag

Een beetje leedvermaak is het wel. Ik zit wel eens op een engelstalig forum over financiën, en de laatste jaren werd beleggen in goud daar regelmatig aanbevolen. Want: iedereen wil goud, goud heeft nog waarde zelfs als geld niets meer waard is, en kijk nou eens hoe mooi de waarde van goud stijgt de laatste tijd? Ik heb altijd mijn schouders opgehaald, en niet in goud belegd. Goud “doet” mij in ieder geval niets. Ik word er niet warm of koud van. Het is wat waard, omdat het zeldzaam is, en omdat het ook bruikbaar is (in bepaalde electronica e.d.). Maar de overdreven verheerlijking van goud, daar werd ik een beetje onpasselijk van. Je kunt het per slot van rekening ook niet eten, niet waar?

Sinds een paar weken zie ik op dat forum ineens andere berichten: “Help, mijn beleggingen in goud zijn in waarde gezakt, dat was de bedoeling niet! Zal ik verkopen, of nog even vasthouden?”. En de ene helft van de mensen roept nu “Verkopen, verkopen!”, terwijl de andere helft roept “Niets van aantrekken, vasthouden!”.

(En inderdaad, de prijs van goud is de laatste tijd aan het zakken, zoals ook in dit nieuwsbericht staat).

goudprijsdaling

Ik kan er lekker van een afstandje naar kijken, deze kleine (?) “crash” mag lekker helemaal langs mij heen gaan.

Tegelijkertijd heb ik wel belegd in aandelen en obligaties. Ook die zullen in de toekomst misschien nog wel een aantal keren crashen, maar waarschijnlijk ook wel weer opkrabbelen, als ik ze maar die tijd gun. En dus kan ik misschien ook wel iets leren van hoe het nu met goud gaat. Stel je voor dat ik drie maanden geleden met 10.000 euro was ingestapt omdat mij (ha!) gouden bergen beloofd waren, en dat ik dan dus nu al 800 euro kwijt was geraakt (de prijs is tot nu toe met 8% gedaald). Zou ik de overgebleven 9.200 euro willen terughalen? Of zou ik blijven hopen op betere tijden? Stel dat de prijs nog eens 10% zakt, zou ik het dán misschien echt niet meer vertrouwen en verkopen, tegen 8.200 euro dan dus?

Voor de mensen die nu in goud zitten, vraagt het waarschijnlijk heel wat geloof om vast te houden aan hun goud, en erop te vertrouwen (of te hopen, eigenlijk) dat de prijs weer omhoog zal gaan. Beleggingen die ik uitkies, daar heb ik ook mijn geloof en vertrouwen in uitgesproken (anders zou ik ze niet gekozen hebben), maar zou ik, als het slecht gaat, wel er op blijven vertrouwen dat het ook weer goed komt?

Op dit moment heb ik nog niet erg veel geld in de aandelenmarkt gestoken. Mijn maandelijke winsten of verliezen liggen zo rond de tien, twintig euro. Bedragen waar ik niet echt van wakker lig! Maar tegen de tijd dat ik er tien keer zoveel geld in gestoken heb, zal ik misschien ook wel eens slikken als de waarde in korte tijd met 5 of 10% daalt…

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Goudprijs duikelt omlaag

  1. Waar beleg jij momenteel in?