Dividend aandelenfondsen

Het is bijna tijd voor de jaarlijkse uitbetaling van dividend door mijn beleggingsfondsen. Een paar jaar geleden kreeg je dan per aandeel dat je had bijvoorbeeld 1 euro op je bankrekening gestort. Ik had een aandeeltje of 25, dus kreeg ik 25 euro. Eventueel, werd er dan bijgezegd, kon je dat geld dan weer inzetten om méér aandelen te kopen tegen de gangbare prijs.

Tegenwoordig krijg je bij mijn beleggingsfondsen het dividend niet meer uitgekeerd, maar wordt het automatisch herbelegd in het fonds en krijg je dus automatisch extra aandelen. Als je toch liever geld hebt, staat er nu bij, heb je gedurende één maand na het aankopen van de nieuwe aandelen het recht om deze te verkopen zonder dat je verkoopkosten hoeft te betalen.

Ik laat het geld niet uitbetalen. Ik heb het geld niet nodig, maar vind het wel fijn om meer aandelen te hebben. Meer aandelen betekent weer meer groeikansen en mogelijk volgend jaar meer dividend (en dan dus weer meer aandelen, etc).

Tot eind april kun je aandelen kopen van het fonds die halverwege mei dividend zullen uitkeren. Je krijgt dan net zoveel als iemand die zijn aandelen al een jaar of langer heeft. Vanaf begin mei gaan de aandelen ex dividend: bij die aandelen krijg je dit jaar geen dividend meer; vanaf volgend jaar waarschijnlijk wel, maar dat hangt natuurlijk af van hoe het dit jaar met het fonds zal gaan.

Op het moment dat je geen dividend meer krijgt, zie je de aandelenkoers altijd wat dalen. Lijkt me logisch: op 30 april voor 25 euro een aandeel kopen betekent half mei 1 euro terugkrijgen, op 1 mei wil je dan graag ongeveer 24 euro betalen voor datzelfde aandeel aangezien je dan geen euro meer terugkrijgt half mei. Ik ga dat eens bijhouden dit jaar, hoe dat precies loopt met die koers…

Advertentie

Reacties uitgeschakeld voor Dividend aandelenfondsen

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.