Toch geen bijbaantje

Een paar maanden geleden meldde ik dat ik mogelijk een klusje had gevonden voor in de avonduren / vrije uren, via het internet. Ik was er blij mee, het zou iets van 8 euro per gewerkt uur opleveren, beter dan het huidige “niets”, en ik hoopte op een extra inkomen van 400 euro per maand – genoeg om een nieuwe laptop van te kopen na een maand of twee, en ook leuk om mee te sparen.

Maar… Helaas…

Het echte struikelpunt bleek, dat de organisatie mij vroeg om een VAR-verklaring aan te vragen, en het moest een VAR wuo zijn. Een VAR is een “verklaring arbeidsrelatie” die de belastingdienst aan een individu kan verstrekken, zodat de relatie tussen dat individu en een bepaald bedrijf duidelijk is, en daarmee ook of het bedrijf belastingen en sociale lasten moeten betalen voor dit individu, of niet. De organisatie wilde een VAR wuo, wat betekenen zou dat ik zogenaamd een bedrijf zou hebben, en dat de organisatie geen sociale lasten of belasting voor mij hoefde te betalen, maar dat ik dat zelf zou moeten doen. Dat vond ik in principe wel best (het was toch al de bedoeling dat ik zelf hierover belasting zou afdragen – ik had daar al rekening mee gehouden bij het berekenen van het uurloon). Helaas was de belastingdienst het er niet mee eens, en verstrekte mij een VAR row, wat een andere VAR is, namelijk voor een freelancer. De organisatie wilde die niet accepteren. En ik had geen zin om bij de belastingdienst om een verandering te vragen.

Dat kwam ook doordat ik inmiddels een paar weken bezig was bij die organisatie, en het bleek dat A. er zelden werk beschikbaar was als ik er tijd voor had en B. ik mijn werk nooit afkreeg binnen de tijd die zij daarvoor stelden. Dus ik zou meer uren werken voor minder geld, en bovendien zou ik vaak, als ik een uurtje over had, niet kunnen werken omdat er op dat moment geen klusje was.

Alles bij elkaar, besloot ik om het dan maar op te geven. Ik kreeg er wel een beetje maagpijn van, want daar ging mijn “makkelijke” bijverdienste. Maar als je door zoveel hoepels moet springen, en dan feitelijk uitkomt op een uurloon van 4 tot 6 euro per uur netto (omdat je van elke 1,5 – 2 gewerkte uren er maar eentje mag claimen), dan is het het op een gegeven moment gewoon niet meer waard.

Ik heb zo’n 20 uur besteed aan de training (en daarbij wel wat geleerd over internet en over website-veiligheid), ik heb zo’n zes uur gewerkt, en misschien, als ik geluk heb, krijg ik binnenkort 30 euro of zo op mijn bankrekening als betaling voor de vier “officieel gewerkte” uren  🙂 .

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Toch geen bijbaantje

  1. KK

    Ik werk op dit moment op oproepbasis, en houd daar als de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) en belasting en premies vanaf zijn, 6.35 per uur aan over. Daar moeten nog reiskosten van af. Het is dat ik werkzoekend ben en dus niet te kieskeurig moet zijn, maar anders..

  2. Dat klinkt een beetje als Lionbridge. Daar heb ik een aantal jaren voor gewerkt, en zij vroegen ook een var-verklaring, maar dat was geen probleem.

  3. 5 euro per uur is niet veel maar als je anders in die tijd TV zou kijken, is het toch weer een bedragje. Als je bewust pindakaas koopt die een dubbeltje goedkoper is, is het toch evenveel als 50 keer de goedkoopste pindakaas.