Frappant…

Recent een aantal verhalen gehoord van mensen die stopten met werken, omdat hun partner anders minder AOW kreeg. Mijn moeder vond het doodzonde voor een van hen, die zo’n zeven jaar geleden pas weer was begonnen met werken, nog een cursus gevolgd had, en veel lol en voldoening uit haar werk haalde. De thuissituatie van die mevrouw is niet zo denderend, met een nogal dominante en zeurderige man. Nu heeft ze zichzelf dus weer thuis opgesloten met die man, terwijl ze er eerst nog zo’n 30 uurtjes per week tussenuit kon. Waarschijnlijk had die man haar dat ook nu weer “bevolen”. Tja, ze is 63 of zo, oud en wijs genoeg om zelf keuzes te maken.

Volgens mij is dit nog een staartje van een regeling waarbij oudere vrouwen (met name vrouwen) inderdaad gestimuleerd werden om met pensioen te gaan zodra hun man dat kon; mogelijk zodat de arbeidsmarkt weer meer open zou liggen voor de jongere mensen. Ik geloof dat deze regeling ook langzamerhand afgeschaft gaat worden. Ietsjes te duur in deze crisistijd.

Ook jammer dat mensen meer lijken te focussen op “maar dan wordt er gekort op zijn uitkering en krijgen we niet al het gratis geld waar we recht op hebben” en niet op “maar uiteindelijk komt er toch 500 of 1000 euro meer per maand binnen als ik parttime blijf werken”.

Als jij in een vergelijkbare situatie zit, dan zou ik echt even goed rekenen hoeveel meer geld wel werken oplevert (vergeet ook de opbouw van je eigen pensioenpotje niet), en dan kijken of je dat de moeite waard vindt. Daarnaast ook niet vergeten dingen mee te tellen als arbeidsvreugde en sociale contacten (als die er zijn op je werk natuurlijk).

Uiteindelijk is natuurlijk ieder mens vrij om z’n eigen keuzes te maken. Gelukkig wel!

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Frappant…

  1. Riet

    Volgens mij wordt de partnertoeslag in 2015 afgeschaft. Is al ruim 20 jaar geleden besloten

  2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het ook niet terecht dat mensen zeggen dat ze niet gaan werken want dan missen ze een stukje van de bijstand en dan gaan ze er dus financieel niets op vooruit. Want de bijstand is voor wie het nodig heeft, en als je een baan kan krijgen, heb je die bijstand dus niet nodig.