Eeuwig optimisme heeft z’n nadelen

Gisteren een discussie op een Amerikaans forum met een jongeman. Hij wilde graag financieel onafhankelijk zijn, en had daarom onder andere besloten nooit ziek te worden. Gezond eten en leven zou daarvoor wel zorgen, volgens hem, en het scheelde hem duizenden dollars per jaar aan ziektekosten.

Tot mijn grote frustratie kreeg ik ‘m niet duidelijk gemaakt dat ziektes je soms gewoon overkomen. Hoe gezond je ook leeft. En dat het daarom erg fijn is om in ieder geval een basale verzekering te hebben, voor het geval dat de behandeling duurder is dan een paar honderd dollar.

Typisch gevalletje Amerikaan, en misschien ook typisch gevalletje jong & zich onkwetsbaar voelend.

En misschien heeft hij geluk, en krijgt hij inderdaad nooit een ongeval, kanker, suikerziekte enzovoort. Maar de kans is wel erg groot dat er wel ooit iets gebeurt. Dan ben ik maar weer blij met ons Nederlandse systeem van verplichte verzekeringen, waarbij ook eeuwige optimisten verzekerd zijn voor het geval ze toch iets overkomt.

Ik pleit niet voor pessimisme, maar wel voor realisme. Kijk realistisch naar welke risico’s je loopt, en probeer die risico’s te verminderen of af te dekken, voorzover dat mogelijk is.

Advertentie

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Eeuwig optimisme heeft z’n nadelen

 1. Dat wordt nog schrikken voor die jongeman. Was het maar waar dat we zoveel controle over ons lichaam hadden!

 2. Dit is typisch een doorgeslagen volgeling van het idee dat je alles in het leven in je eigen hand hebt, en dat als je faalt, dus ook je eigen schuld is.

  • …En op m’n 34e ken ik helaas al teveel mensen die volledig of grotendeels buiten hun eigen schuld om ziek zijn geweest/geworden, met soms grote gevolgen.

 3. Boukje

  En dan wordt je geprikt door een mug en hou je er een vage ziekte aan over. Een auto die je over het hoofd zag en hoppa, been gebroken en nooit meer goed kunnen lopen? Of wordt dit niet bedoeld met ziek worden…

  Gr. Boukje

 4. Ineke

  Laat hem lekker zijn ding doen. Waarom moeten we daar nou allemaal weer een oordeel over hebben?