Sparen, sparen, sparen

“We” hebben blijkbaar 328 miljard euro op onze spaarrekening staan (bron). Dat is dus gemiddeld zo’n 20.000 euro per Nederlander, hoewel er maar weinig baby’s zullen zijn die al de 20.000 euro halen.

Dat is dus behoorlijk veel, en als ik in mijn directe omgeving kijk, denk ik trouwens ook maar weinig mensen te kennen die dit bedrag hebben. Ik denk dat er uitschieters tussen zitten (mensen met bijvoorbeeld een miljoen op de bank), waardoor het gemiddelde flink opgetrokken wordt.

Laatst was er ook een berichtje dat er 2 miljoen doorlopende kredieten zijn in Nederland, voor een totaal bedrag van 12,5 miljard, dus gemiddeld 6100 euro per doorlopend krediet. Ik denk dat de meeste van die mensen geen 20.000 euro spaargeld hadden, anders zouden ze toch zeker dat kostbare krediet aflossen…

Advertentie

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Sparen, sparen, sparen

 1. Gemiddeld 20.000 spaargeld per Nederlander! Het zou heel leuk zijn als het inderdaad een verdeling zou zijn van €20.000 per persoon! Voor veel mensen zou dat heel wat geldzorgen minder zijn. Alhoewel, als je in de bijstand zit, mag je niet zo veel spaargeld hebben.
  Ik vind het een enorm bedrag, al “ons” spaargeld bij elkaar. Er moeten inderdaad mensen tussen zitten die enorm veel geld hebben. Die zwemmen in het geld, een soort “Dagobert-Duckjes” stel ik mij dan voor!

 2. Als we nou met z’n allen dat geld gaan uitgeven, is die heule crisis zo over 🙂
  groet

 3. 20.000 euro per persoon en niet per huishouden, veel gemiddelde gezinnen komen daar niet aan, denk ik. Het is niet echt een onderwerp van borrelpraat. Hoeveel heb jij op de bank? En jij? Goh ik maar zoveel…. Ik heb dus geen idee wat mijn vrienden en kennissen hebben.

  De verdeling zal wel superscheef liggen: velen hebben niets, en weinigen hebben veel.

 4. Johmar

  ik heb best wel veel op mijn spaarrekening staan ,maar durf dat met bijna niemand te delen, want dan denken ze vast dat ik of elke dag op een houtje bijt en in de kou zit,want ik werk maar 30 uur per week en ook nog eens in de schoonmaak en ik heb als alleenstaande met nog een thuiswonende dochter die weliswaar zelf school en haar zorgverzekering betaalt maar verder nog van mij afhankelijk is echt geen modaal inkomen , nee ik zit dichter bij het bijstandsniveau, maar door heel consuminderig te leven lukt het mij toch om flink te sparen , het fijne daarvan is dat als bijvoorbeeld mijn wasmachine kapot gaat ik dezelfde dag nog een nieuwe kan kopen.

  • Als ik een kennis van je was, zou je van mij alleen maar “goed zo!” horen en “Heb je nog tips?”. Maar ja, inderdaad… Niet iedereen denkt er zo over.