Gisteren belandde ik op de site van het Centraal Bureau van de Statistiek. Dat was omdat ik in het stukje van gisteren keek naar het gemiddelde spaargeld; die gegevens kwamen oorspronkelijk van hen. Toen ontdekte ik ook de “Parade van Pen”; blijkbaar was meneer Pen een econoom die in de jaren zeventig een manier bedacht om alle inkomens van Nederland een beetje met elkaar te vergelijken, of inzichtelijker te maken.
Hij bedacht, dat alle mensen met een inkomen zogenaamd in een parade van een uur voorbij zouden lopen; de mensen met de kleinste inkomens eerst, en de mensen met de hoogste inkomens als laatste. Hij bedacht ook, dat de lengte van die mensen afhankelijk zou zijn van hun inkomen: mensen met een gemiddeld inkomen zouden een gemiddelde lengte hebben, en mensen met de helft van een gemiddeld inkomen zouden maar half zo lang zijn, enzovoort. De optocht begint dus met dwergen (die veel minder dan het gemiddelde verdienen) en eindigt met enkele reuzen (die de Balkenende-norm verdienen of nog meer).
Als je het wat minder zweverig wil, kun je ook zeggen dat hij alle mensen met een inkomen in Nederland eerst op volgorde van inkomen zet, en dan die rij in honderd groepjes hakt en deze groepjes weergeeft in een grafiek, van klein naar groot. Het gaat dan trouwens om de besteedbare inkomens, dus netto.
Voor 2011 levert dat het volgende plaatje op:

Bron: het CBS; originele plaatje en uitleg hier . Aan de linkerkant zie je het jaarsalaris in euro’s, rechts omgerekend naar meters, waarbij het gemiddelde salaris van 24.500 euro hoort bij de gemiddelde lengte van de Nederlander van 1,74 meter
De bijbehorende tekst geeft aan, dat het eerste groepje van de zestig een negatief inkomen heeft. Mensen die bijvoorbeeld als zelfstandige werken en die een heel slecht jaar gedraaid hebben. Daarna komen ook mensen met hele kleine inkomens, misschien ook mensen met een uitkering of met een parttime baan. Het duurt 46 minuten voordat het gemiddelde inkomen van 24.500 euro bereikt wordt; dat wil dus eigenlijk zeggen dat meer dan zestig procent van de mensen die werken, een inkomen hebben onder het gemiddelde inkomen.
Als ik het zo kijk, zijn er wel heel veel mensen die ongeveer hetzelfde verdienen, zeg van 20.000 euro tot 30.000 euro; dat begint bij minuut 25 en eindigt bij minuut 47, ofwel ruim eenderde van de mensen met een inkomen zit in die groep.
Je ziet ook, denk ik, dat er maar heel weinig mensen zijn die echt veel meer dan gemiddeld verdienen; pas helemaal aan het einde krijg je de echte topinkomens van 50.000 euro per jaar of meer. Wel fijn om te weten dat dat soort salarissen de uitzondering is, en dat ik dus geen uitzonderlijke sukkel ben omdat ik niet zoveel verdien 🙂
En dan uiteindelijk, zoals zoveel dingen in het leven: het gaat er niet om hoe lang je salaris is, maar wat je er mee doet!
Dat vind ik een goede opmerking, wat je er mee doet!! Ik verdien ook niet veel, heb nog niet eens 20.000 op jaarbasis incl vakantiegeld en dertiende maand, maar ik red me er prima van. Het is maar net waar je wat aan wilt uitgeven. Het is alleen lastig als je een hypoteek wilt. Ik zeg altijd: ik kan me nog net een garagebox aanschaffen haha.
Groetjes Boukje
Wel verhelderend om dat zo in minuten te laten zien.