Grote plannen – hoe blijf je gemotiveerd?

Ooit 400.000 euro bezitten. Een schuld van 25.000 euro afbetalen. 25 kilo afvallen. Het huis verbouwen. Een diploma halen. Trainen voor een marathon of de Alpe d’HuZes.

Voorbeelden van dingen die niet in een paar weken voor elkaar te krijgen zijn. Dit zijn doelen die pas op langere termijn bereikt kunnen worden, maar die wel elke dag of bijna elke dag inzet van je vragen, om in ieder geval telkens een klein beetje vooruit te komen.

En soms is het dan moeilijk om door te zetten, om gemotiveerd te blijven. Misschien wéét je wel dat je doel heus wel dichterbij komt als je elke maand 400 euro opzij zet, of elke week drie keer een flink eind fietst, of vijf keer per week twee uur aan de studie wijdt, maar de vooruitgang kan zo miniem zijn dat je het niet echt voelt, of merkt.

Wat te doen?

Ik ken minimaal vier dingen die kunnen helpen:

1. Gewoon een goed plan maken. Realistisch. Zo gemakkelijk mogelijk. Zo slim mogelijk. Bijvoorbeeld bij schulden eerst de schuld met de hoogste rente afbetalen, omdat dat betekent dat je zo min mogelijk rente zult betalen en dus in totaal minder geld zult betalen. En als je wil gaan rennen, echt tijd vrijmaken en goede spullen gebruiken zodat je geen geschaafde dijbenen of ergere blessures oploopt.

2. Mensen die om je geven vertellen wat je doel is. Zij zullen je mogelijk steunen als je het even moeilijk hebt, misschien kunnen ze je goed advies geven, of gewoon af en toe aan je vragen, hoe het er mee staat. (Een blog bijhouden kan ook helpen. Dan kun je eventueel anoniem blijven, en toch wat support hebben).

3. Tussendoelen opstellen. En het flink vieren als je die haalt. Bijvoorbeeld vijf kilo afvallen, 10 km achter elkaar kunnen rennen, de duurste credit card helemaal afgelost hebben. Dat “vieren” mag dan niet je einddoel in gevaar brengen, dus als je 10 km achter elkaar kunt rennen is de beloning daarvoor niet dat je twee weken niet hoeft te trainen (daar gáát je conditie, namelijk) en als je je credit card hebt afbetaald is de beloning natuurlijk niet een dure vakantie op krediet.

4. Blijven dromen over je einddoel, en inspiratie zoeken bij anderen die hetzelfde doel hebben als jij, of die hun doel al bereikt hebben. Zo is “meneer Duck” na een lange reis nu toch echt bijna schuldenvrij, en zijn er natuurlijk ook meer dan genoeg blogs over afvallen of verbouwingen. 

Meer ideeën voor langetermijndoelen?

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Grote plannen – hoe blijf je gemotiveerd?

  1. Ik zelf stel tussendoelen, maair eigenlijk is een combinatie van de vier.

  2. Vlijtig met zuinigheid

    Buiten het mensen in je naaste omgeving vertellen heb ik met punt 1, 2 en 4 wel mijn doelen gehaald. En de blogs lezen. Ook dat motiveert en stimuleert onzettend. Daarnaast, als het tenmiinste financiële doelen zijn, is het hebben van een fatsoenlijke begroting natuurlijk een pré. Overzicht en inzicht hebben in je financiële situatie geeft veel rust. En die rust kun je steken in je doelen.