Opgelet… oplichters actief (het zal eens een keertje niet…)

Volgens de AFM zijn er oplichters actief die wel heel geraffineerd (vind ik) te werk gaan:

Ze hebben gegevens gestolen van kredietbemiddelaars en bellen vervolgens mensen op die bij die kredietverstrekkers een doorlopend krediet hebben, beloven hen geld, zogenaamd als compensatie voor een woekerpolis of zo, en vragen om wat aanvullende gegevens. Vervolgens doen ze bij de kredietverstrekker alsof ze die persoon zijn en laten geld overboeken van het doorlopende krediet naar de betaalrekening van die mensen en beweren dan dat dat het geld is, wat ze beloofd hadden. En of ze een percentage mogen ontvangen voor de moeite.

Dus stel Piet heeft een doorlopend krediet van 20.000 euro; heeft op dit moment 5000 euro daarvan in gebruik (tegen 8% rente) en wordt gebeld: “U heeft nog 10.207 euro tegoed van een oude woekerpolis. Wij regelen het voor u, en willen dan graag 10% van u, akkoord?”. Piet gaat akkoord, geeft de informatie waar om gevraagd wordt (en die de criminelen nog nodig hadden om toegang te kunnen krijgen tot het doorlopend krediet van Piet) en voila, een weekje of wat later verschijnt er 10.207 euro op z’n rekening. Dat er nu 15.207 euro schuld staat op het doorlopend krediet, ontgaat Piet nog even. Piet maakt 1021 euro over naar de criminelen. En misschien trakteert hij zichzelf op een etentje van de “in de schoot geworpen” euro’s. Of erger.

Na een tijdje zal Piet toch te weten komen dat er nu ruim 15.000 euro opgenomen is vanaf zijn doorlopend krediet. En dat de criminelen hem dus getrakteerd hebben op een sigaar uit eigen doos; maar erger nog, dat hij ruim 1000 euro van zijn eigen geld vrijwillig aan hen heeft overgemaakt als dank daarvoor. Voordat Piet zijn schuld weer terug heeft op de “oude” 5000 euro, zal hij waarschijnlijk ook nog eens minimaal zo’n 100-200 euro extra aan rente betalen aan de kredietverstrekker.

Wat ik nog niet snap, is hoe Piet niet kan zien dat het geld van zijn eigen doorlopende krediet komt, zodra het geld op zijn betaalrekening gestort wordt. De kredietverstrekker denkt dat Piet zelf om deze overschrijving heeft gevraagd; en het geld zal ook “gewoon” van zijn doorlopend krediet afkomstig zijn. Die afkomst staat bij de transactie vermeld. Misschien dat de criminelen een opmerking kunnen toevoegen aan de transactie waardoor het nog op een “compensatie woekerpolis” of iets dergelijks kan lijken. Of misschien dat mensen alleen maar naar hun saldo kijken en niet al te nauw kijken naar de precieze transactie.

Bij dezen: laat het je niet overkomen!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Opgelet… oplichters actief (het zal eens een keertje niet…)

  1. Ernie

    geen krediet, dus geen risico
    toch bedankt voor de info, zo zie je maar weer je wordt bedonderd waar je bijstaat.