Wat te doen met een financiële meevaller?

Een Amerikaanse website had laatst een blogpost over dat je ook zou moeten nadenken over wat je met een financiële meevaller zou doen. Dat je daar zelfs een plan voor zou moeten opstellen, misschien zelfs verschillende voor een kleine, een middelgrote en een grote meevaller.

Als je geen idee hebt van waar je geld heen gaat, welke schulden je hebt of wat je in de toekomst graag wil bereiken met je geld, ja, dan kan ik me voorstellen dat je met een plotselinge meevaller gekke dingen gaat doen. Want hee, extra geld waar je niet op gerekend had, waarom zou je daar iets nuttigs mee doen?

Maar natuurlijk moet je ook met meevallers juist wel iets doen waar je ook op de langere termijn nog blij mee bent!

Ik heb in mijn hoofd al een soort standaard rijtje van wat ik zou doen:

1. Kijken of het geld wel echt van jou is. Dit is natuurlijk niet bij alle meevallers nodig, maar misschien moet bijvoorbeeld de belastingdienst nog een deel van je krijgen. En laatst had ik het nog over oplichters… Ook dan is de check “is dit wel echt allemaal mijn geld?” wel een goede voordat je verder gaat.

2. Een minieme buffer aanleggen. Afhankelijk van je gezin en situatie iets van 1000 tot 5000 euro. Bereken een basisbuffer op de site van het Nibud. Had je dit al? Door naar stap 3…

3. Schulden afbetalen. Behalve de hypotheek en behalve misschien ook schulden waar je geen of weinig rente voor betaalt (ikzelf zou ze wel aflossen, ik ben schulden altijd liever kwijt dan rijk). Had je al geen schulden meer? Door naar de volgende stap.

4. Een grotere buffer aanleggen, zodat je wat grotere financiële tegenslagen ook op kunt vangen.

5. Als er dan nog geld over is, zou ik het eerst even rustig op één of meerdere spaarrekeningen zetten en nadenken over de opties: aflossen van een hypotheek, eventuele beleggingen doen, misschien extra geld inleggen voor je pensioen, geld wegschenken (bijvoorbeeld aan een goed doel of aan familieleden), geld in deposito’s wegzetten, geld investeren in een opleiding en/of in een eigen bedrijfje, en zo voort. Maar me dunkt dat je tijd genoeg hebt om daar verder over na te denken, daar is geen haast bij. (Bij financiële tegenvallers is er vaak wel tijddruk, bij financiële meevallers… zelden, denk ik zo).

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Wat te doen met een financiële meevaller?

 1. Wat ik zou doen…
  Bij een kleine meevaller: direct in de hypotheek.
  Bij een middelgrote meevaller: direct in de hypotheek
  Bij een grote meevaller: direct in de hypotheek
  Bij megameevaller: hopelijk de hele kiet in een keer aflossen en de boete die de bank rekent er gewoon bij betalen…DAHAAG BANK!!!
  (wij hebben verder geen schulden en een zeer hoge buffer)

  • ja zo zou ik het ook doen. Maar misschien kan je je ‘zeer hoge buffer’ al direct deels in die hypotheek stoppen?

   • Ik geloof dat econowiser’s partner het daar niet mee eens zou zijn. Meen ik zo uit haar blog begrepen te hebben. Ook ik heb een partner die sommige dingen anders wil dan ik, dus dan weet ik dat je soms compromissen moet sluiten.

  • Jij hebt er al goed over nagedacht, dat is duidelijk!

 2. Mijn zus en ik kregen allebei 1000 euro van mijn moeder. Ik heb het in de hypotheek gestopt, mijn zus (met financiele problemen) ging ermee naar de schoonheidsspecialiste, nagelstyliste enz, omdat ze nu eens geld had om van te genieten…

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/21/lening