Tobben over geld

Ik merk dat ik nog regelmatig tob over geld. Ik schreef er ook af en toe over. Bijvoorbeeld: raak ik mijn geld in een bepaalde belegging niet kwijt? Welke laptop zal ik kopen? Hoe kan ik in de toekomst mijn geld het beste investeren, met niet teveel risico maar wel winst?

Ik haalde een boek uit de bieb wat hierover ging, dacht ik. Het boek heette “Minder piekeren over geld” en kwam bovendien uit een serie (“The School of Life”) waar ik eerder positieve dingen over gelezen had in een tijdschrift. Uiteindelijk ben ik erg blij dat dit boek mij nul euro gaat kosten (als ik het tenminste op tijd terug breng!), want er zat niet heel veel waardevols in voor mij. Het was ook een beetje wazig geschreven, er zit weinig structuur in.

Wat was wel interessant?

  • De boodschap dat piekeren over geld, en geldproblemen hebben, twee verschillende dingen kunnen zijn. Natuurlijk kun je zowel geldproblemen hebben als er over piekeren, maar in mijn geval zijn er geen geldproblemen (geen schulden, genoeg inkomen om aan mijn behoeften te voldoen) maar kan ik er wel lekker over piekeren. (En zo zijn er ook mensen met geldproblemen die er (nog) niet over piekeren…).
  • De boodschap dat je soms piekert over geld, maar dat je misschien eigenlijk niet piekert over geld, maar over een andere behoefte. En dat je soms aan die behoefte kunt voldoen met (veel) minder geld dan je denkt. Een voorbeeldje wat hij gaf was zijn behoefte om te logeren in een bepaald duur hotel. Eigenlijk was dat omdat daar ooit een paar door hem bewonderde schrijvers gelogeerd hadden en hij hoopte meer op hen te gaan lijken. Als je daar over nadenkt, dan weet je ook heel snel dat “logeren in hetzelfde hotel als waarin zij logeerden” weinig gaat helpen. 🙂  . Als hij een goede schrijver wil worden, dan moet hij schrijven, en misschien een cursus volgen, maar voor veel geld in bepaalde hotels logeren helpt echt niet…
  • Dat je doel niet moet zijn om rijk te worden (waarna het leven “vanzelluf” fantastisch wordt), maar om te floreren – om het beste uit jezelf en uit je leven te halen. Geld kan je helpen om te floreren, als je het goed besteedt. Maar ook zonder (veel) geld kun je floreren.
  • Geld niet zien als de oplossing om iets te bereiken, maar als een van de “ingrediĂ«nten” om iets te bereiken. Soms is het een belangrijk ingrediĂ«nt, of een ingrediĂ«nt dat het doel op een gemakkelijke manier dichterbij brengt, soms zijn er andere mogelijkheden om hetzelfde doel te bereiken.

Zo bezien zat er toch wel wat in dit boek, alleen jammer dat ik vaak een beetje verdwaalde op de kronkelige gedachtewegen van de auteur. De auteur is afgestudeerd filosoof, en je kunt wel zeggen dat het boek filosofeert over de relatie(s) die een mens met geld kan hebben. Weinig praktisch advies dus, zeker niet over “hoe kom ik uit de schulden”. En slechts een beetje over “hoe stop ik met piekeren”, hoewel het boek je dus wel laat nadenken over je houding ten opzichte van geld. Als dat inzichten oplevert, vermindert het piekeren inderdaad misschien wel…

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Tobben over geld

  1. Ik geloof niet dat ik pieker over geld…ik denk er gewoon wel vaak aan. Omdat dat hele omgaan met geld nu zo’n hobby is geworden. Ik droom wel van een hypotheekvrij huis en gewoon lekker financieel vrij zijn. Maar da’s dus allemaal positief en er zit geen angst bij. Ik heb juist het gevoel dat we keigoed bezig zijn en het supergoed hebben, dat geeft weer meer positieve gedachten en zit ik dus in een opwaartse positiviteitsspiraal ofzoietswazigs als ’t om geld (en trouwens ook de rest van ’t leven) gaat.
    Ik denk dus dat vaak positieve dingen denken helpt.

  2. Thea

    Ik pieker nooit over geld maar ik denk er wel over na!