Over een goed half jaar koop ik misschien een huis

Zit ik daar investeringsstrategieën te verzinnen voor op de lange termijn (deposito’s, en beleggen), dreig ik ineens ingehaald te worden door de realiteit. Nu ik dan mogelijk een vast contract zal kunnen krijgen tegen het einde van dit jaar, krijgt mijn vriend ineens echt zin om te gaan verhuizen. Nadat dat vaste contract een feit is, natuurlijk.

Hij kocht dit huis zo’n acht jaar geleden inmiddels als starterswoning, en toen stortte de huizenmarkt in. Nadelen van dit huis zijn de lage plafonds op de eerste etage (waardoor wij daar bijna nooit zijn), het ontbreken van een tuin en het ontbreken van parkeergelegenheid voor de auto van mijn vriend en voor bezoekers. Oh, en niet te vergeten de kleine raampjes en dus het gebrek aan lichtinval, wat ons in de winter misschien wel eens somberder maakt dan nodig is.

Ik heb gisteren (niets menselijks is mij vreemd) al wat op funda rond zitten surfen. In en rond Delft zijn er erg leuke huizen te vinden van rond de €300.000; want aan dat bedrag zitten we te denken. Kijk, dat is dan weer het voordeel van doorverhuizen in een sombere markt: ja, je verkoopt je oude huis voor minder dan waar je het voor kocht, maar je koopt je nieuwe huis ook voor (veel) minder dan voor wat het tien jaar geleden gekost zou hebben.

Het is zelfs zo dat sommige van die huizen eigenlijk al veel te groot zijn. Wat moeten wij tweeën zonder kinderwens met een huis met vijf slaapkamers? Ja, behalve ze elke twee weken stofzuigen? Nou ja, het is dus duidelijk dat er nog een zoektocht gaat volgen naar ons ideale huis, en het geeft ook heus niet als dat dan minder dan €300.000 blijkt te kosten.

Ik zou dan graag wat eigen geld in ons huis willen steken, en vriendlief kan en wil dat ook. Tegelijkertijd zit je dan ook aan te kijken tegen verhuiskosten en misschien wel verbouwkosten. Ineens is dan de behoefte aan contant geld wel erg groot.

Wat ik het komende half jaar dus in ieder geval ga doen is dóórsparen “als een gek”, en het geld op de spaarrekening parkeren. En ook ga ik me er eens in verdiepen wat voor hypotheken een mens nu nog kan en mag afsluiten, want ik heb wel vaag meegekregen dat die opties veranderd zijn.

Advertentie

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Over een goed half jaar koop ik misschien een huis

 1. Willemien

  Je mag alle constructies nog afsluiten, alleen bij een annuiteien hypotheek mag je nog belasting aftrekken gedurende 30 jaar. Als je verhuisd mag je je oude hypotheek onder de oude voorwaarden meenemen. Let er wel op dat je vriend nu nog 22 jaar aftrek heeft en jij start met 30 jaar.

  • Dat meenemen van de oude hypotheek is wel erg aantrekkelijk, aangezien mijn vriend die onder goede voorwaarden heeft afgesloten (vaste, lage rente). Dank je, zeker iets om aan te denken tegen die tijd.

 2. Leuk, dat geeft weer een heel andertoekomstbeeld, toch? En verheugen op een heleboel zaken. Ik hoop dat je vaste aanstelling doorgaat.

 3. Johmar

  als ik nu een huis zou gaan kopen ,zou ik niet meer gaan kijken naar wat ik mag lenen,maar wat ik kan lenen zonder in de problemen te komen bij bijvoorbeeld werkeloosheid e.d.Veel mensen die nu in de problemen zitten zijn daar deels gekomen door bijvoorbeeld een hypotheek op 2 inkomens af te sluiten of door een zo hoog mogelijke hypotheek af te sluiten. ik persoonlijk zou meer kijken hoe ik zo weinig mogelijk zou kunnen lenen en dan misschien een minder luxe huis te kopen dan nu mogelijk zou zijn , want zoals het er nu uitziet zijn we qua crisis nog lang niet uit de problemen. ik zou gaan voor een huis wat misschien niet helemaal aan mijn eisen voldoet qua uitstraling en luxe en ruimte, zolang het bouwtechnisch maar wel in orde is en dan gewoon in de loop der jaren flink sparen kunnen doordat je woonlasten lekker laag zijn en dan investeren in onafhankelijk worden van energie maatschappijen e.d.

  • Als we verhuizen, dan willen we wel graag naar iets beters dan wat we nu hebben, anders kunnen we beter blijven zitten waar we zitten. En we zullen goed nadenken over de nieuwe hypotheek, of we die financieel wel aan kunnen.

 4. Toen wij ons huis kochten hebben we allebei onafhankelijk van elkaar een wensenlijstje gemaakt en vervolgens zijn we huizen gaan bezichtiging bij de openhuizenroute om een goed idee te krijgen.
  Op mijn wensenlijstje stonden: 3 slaapkamers (want wel kinderwens), tuin van redelijk formaat, zodat ik ook wat kon moestuinieren, bad, goede keuken en openhaard. Manlief wilde graag een zolder en schuurtje.

  Uiteindelijk konden we natuurlijk niet een huis vinden wat aan al onze wensen voldeed, maar wel veel. De openhaard moest ik laten vallen, maar stond ook wel onderaan mijn wensenlijstje. Het huis leek op het eerste gezicht kleiner dan we in gedachte hadden, maar er zijn wel uitbouwmogelijkheden, wat alle buren met hetzelfde type huis ook hebben gedaan. Nu profiteren we van lage woonlasten, Hebben al veel geïnvesteerd in het huis qua isolatie, kunststofkozijnen, cv en dakkapellen en extra afgelost. We sparen nog steeds voor de uitbouw, maar is nu geen haast bij, want eigenlijk is het nu ook wel groot genoeg. Meer iets voor als de kinderen groter worden. Locatie is uiteindelijk een stuk belangrijker dan het huis, want daar kan je nog van alles aan veranderen.

  Het huis was een stuk kleiner dan wat onze omgeving verwachtte als 2-verdiener. Maar wij zijn hier tevreden mee en het maakt ons blij dat we elk jaar wat geld over hebben om iets aan het huis te laten doen.

  We hoeven niet krom te liggen voor de hypotheek. Ik kon zelfs stoppen met werken toen zoontje werd geboren. En we zijn gelukkig met wat we hebben. Er is nog wel steeds een wens voor een openhaard en iets grotere tuin, maar wensen zijn fijn om te hebben!

  Misschien heb je iets aan het verhaal hou wij het hebben aangepakt. En vooral veel bezichtigen is mijn advies, zo’n openhuizenroute is dan ideaal.