Levensverzekering betalen

In augustus “mag” ik altijd mijn levensverzekering betalen. De verzekering keert een paar duizend euro uit als ik overlijd. Hoewel ik geen mensen had (of heb) die echt afhankelijk zijn van mij of van mijn inkomen, sloot ik deze verzekering toch een jaar of vijf geleden af. Ik had toen nog nul euro spaargeld (ongeveer) en mijn gedachte was dat de uitkering van die verzekering een leuke laatste groet zou zijn van mij (mocht ik te komen overlijden) aan mijn broer, zus, en ouders*.
Mijn idee was dat ze daar dan een oppas van zouden kunnen huren voor hun kind(eren), of dat ze er een taxi van konden huren voor als ze naar het ziekenhuis moesten of zo. Ik snap dat dat een magere vervanging is van ondergetekende, dus ondergetekende doet ook haar best om gewoon zelf aanwezig te zijn en te blijven!

Voor mij is deze verzekering dus eigenlijk wel vrij luxe. Het was niet per sé nodig dat ik ‘m afsloot. Mijn familie en mijn vriend kunnen prima leven zonder mijn inkomen. En ik heb geen hypotheek die liefst afbetaald zou moeten worden na mijn dood. Die heb ik nog niet, in ieder geval, dat komt misschien wel over niet al te lange tijd.

Als je wel mensen hebt die afhankelijk zijn van jou en van je inkomen, dan is het denk ik belangrijk om erbij stil te staan dat je er ineens niet meer kunt zijn. Een heel nare gedachte, maar denken “bah, eng, ik denk er niet aan” is weinig volwassen en helpt niet echt. Dit geldt zowel voor mensen die werken (of een uitkering hebben) en daardoor met hun inkomen een ander of anderen ondersteunen, als voor mensen die geen inkomen hebben maar die wel een vitale rol spelen in hun huishouden, ik denk dan met name aan thuisblijfmoeders: als die weg zouden vallen, dan zou hun partner toch ook veel extra kosten op z’n dak krijgen voor kinderopvang en dergelijke.

Het kan zijn dat mensen dan toch geen levensverzekering nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze al via hun werk of via hun pensioenfonds verzekerd zijn. Maar misschien is het verzekerde bedrag wel erg laag en kun je voor een klein bedrag per jaar wel een levensverzekering afsluiten voor een aanvulling er op.

Nou, ik betaal weer “vrolijk” mijn premie en dan denk ik er de rest van het jaar weer lekker weinig over na. (En ja, mijn orgaandonorschap, net zo’n beladen onderwerp, is ook al sinds mijn 18e geregeld – één keer over nadenken en daarna hoef je dat niet meer te doen 🙂 ).

* PS. Het kan dus ook zijn dat ik deze verzekering opzeg, als ik vind dat ik genoeg spaargeld heb om een vergelijkbaar “erfenisje” achter te laten. Aan de andere kant: als ik een huis ga kopen, dan zit ik waarschijnlijk nog wel een tijdje aan een levensverzekering vast…

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Levensverzekering betalen

  1. Wij hebben een hele goedkope bij TAF vanwege de hypotheek. Het verzekerde bedrag is een ton en kost ons ongeveer 20 euries per maand.

  2. Valhalla

    De bank heeft lopen mutsen bij de hypotheek, zodat we een paar jaar later helemaal niet verzekerd bleken. Heb er zelf een afgesloten, die 2,5 ton uitkeert bij overlijden van mij of manlief. Kost 13 euro per maand meen ik. Huis vrij en kosten gedekt, plus nog wat meer.

  3. Vind het ook verstandig om er één te hebben, zie het mede als begrafenisverzekering. dat is vaak veel duurder en soms wordt je zelfs gedwongen om op een bepaalde manier afscheid te nemen, omdat er anders weer allerlei kosten bijkomen. Nee dan geeft dit veel meer vrijheid. Als je later een eigen woning wil kopen is het ook verstandig, want hoe jonger afgesloten des te voordeliger de premie