Hypotheekgesprekken

Nou, wat zullen we er van zeggen, van het gesprek met de hypotheekadviseur / hypotheekbemiddelaar? Het duizelt me wel een beetje van al die cijfertjes.

We hebben meer dan een uur gepraat en heel veel van onze financiële gegevens al overhandigd. Het was slechts een adviesgesprek, dus we hebben nu wat basale ideeën waar het naartoe zouden kunnen gaan met onze hypotheek.

In de eerste plaats: we kunnen, op basis van onze gezamenlijke inkomsten van de afgelopen drie jaar, een hypotheek krijgen van wel 500.000 euro. Dat doen we dus niet, hè…. Maar met name mijn vriend vond het fijn om te horen dat ons gehoopte hypotheekbedrag (van zo rond de 250.000 tot 300.000 euro) ruim tot de mogelijkheden behoort. Zelf ga ik trouwens liever voor 250.000 dan voor 300.000 euro, dus daar moeten hij en ik het zeker nog over hebben.

In de tweede plaats was het ook goed om te horen dat mijn vriend zijn huidige hypotheek waarschijnlijk mee kan nemen naar het nieuwe huis. De rente is 4.1% voor 30 jaar vast, terwijl tegenwoordig de rente voor een vergelijkbare hypotheek zo’n 4.8-5.2% is. Dus fijn dat we de huidige, goedkopere, hypotheek gewoon over mogen zetten. (Ik begrijp dat je dan, tot aan de verkoop, een kortdurende hypotheek met variabele rente kunt krijgen op het oude huis).

In de derde plaats is dus nu bevestigd dat we voor het resterende bedrag dan een tweede hypotheek af kunnen sluiten; en omdat het dan maar om een redelijk klein bedrag gaat, maakte het voor ons nauwelijks uit of we voor dat stukje een lineaire of voor een annuïtaire hypotheek kiezen (de totale netto maandbedragen zijn niet zo verschillend, omdat het grootste deel dus de spaarhypotheek is en blijft).

Mijn vriend gaf meteen aan, dat hij dat extra stukje hypotheek graag zo snel mogelijk weer aflost; om de maandlasten omlaag te krijgen. Dat was nou ook precies mijn idee!

We kunnen dus weer een stukje verder. Volgende stap is denk ik dat ik een vast contract krijg, ergens in de komende maanden. Dat zou dan misschien het maximaal te lenen bedrag nog wat verhogen, maar aangezien we niet van plan zijn maximaal te lenen maakt dat weinig uit. De stap daarna is dan serieus gaan zoeken naar een huis. We kijken al een beetje rond, maar tot nu toe eigenlijk vooral voor de voorpret.

Ik ga de komende tijd proberen nog meer te sparen, zodat onze eigen inleg nog wat groter kan zijn. En zodat we toch ook een kleine buffer achter de hand kunnen houden tijdens en vlak na de verhuizing. Verder is het allemaal echt nog even rustig afwachten…

6 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

6 Reacties op “Hypotheekgesprekken

 1. VeggieMo

  Goed nieuws!
  Je kunt voor je hypotheek ook in stukken verdelen en verschillende rentevastperiodes afspreken. Kan je weer geld schelen km extra af te lossen. In ‘Hypotheekvrij’ over gelezen.

  • Ik zal er aan denken. Tegen de tijd dat het echt zo ver is, moeten we nog zeker een tijdje met alle cijfertjes spelen in dat programma van de hypotheekadviseur.

 2. Heeft de adviseur ook voorgerekend wat netto het voordeligste is voor jullie. Waarschijnlijk is dit nl de duurdere rente, omdat je dan minder inleg hoeft te betalen voor je spaarpremie. Je hyprente is fiscaal aftrekbaar en de spaarpremie niet. Juist door dan extra geld bij te storten maak je je winst in verouding nog groter.

 3. Wow, da’s een flink bedrag wat jullie mogen lenen!! Fijn idee 🙂 Veel plezier met het zoeken naar een huis dat bij jullie past 😀

 4. Heel veel plezier toegewenst. De voorpret van huizen kijken en inrichten is altijd zo’n leuke periode.

 5. Goed nieuws en nu met een gerust geweten op zoek naar een andere woning ;),
  groet