Prioriteitenlijstje

Misschien helpt het om af en toe een prioriteitenlijstje op te stellen. Een lijstje van “wat wil ik doen, wat wil ik bereiken, waar wil ik heen met mijn leven”. Dat lijstje kan dan mooi weer dienen om te bedenken aan welke dingen je je eindige hoeveelheid tijd en geld wil besteden.

Zo wil ik bijvoorbeeld graag een goede, lieve vriendin zijn van mijn vriend. Ik wil graag een goede relatie met hem hebben. Ik denk niet dat ik daar veel geld in hoef te stoppen (in feite levert het me zelfs zeeën van geld op omdat we de kosten voor ons huishouden delen), maar een goede relatie kost wel moeite en tijd.

Ook wil ik graag een goede collega zijn. Ik heb aardige collega’s, dus ik wil ook aardig zijn naar hen toe; invallen als er eentje ziek is, of af en toe een half uurtje langer blijven zodat we samen iets af kunnen maken. Ook dat kost met name tijd en niet zozeer geld.

Een derde prioriteit is voor mij financiële stabiliteit: dat ik mijn rekeningen en mijn boodschappen kan betalen, zonder me veel zorgen te hoeven maken of ik wel genoeg geld heb. Deze prioriteit weegt zwaar mee bij veel financiële beslissingen die ik maak.

Door te kijken naar het lijstje met prioriteiten heb ik al eerder besloten dat ik geen auto koop. Dat heeft voor mij geen prioriteit, aangezien mijn werk gemakkelijk met fiets of OV bereikbaar is, en het mijn financiële stabiliteit in het nauw zou kunnen drijven. Ook is ons tv-kabelabonnement verlaagd naar het basisabonnement, aangezien “drieduizend tv-zenders hebben en eindeloos kunnen zappen” ook niet op mijn prioriteitenlijstje (of dat van mijn vriend) stond.

Ik zou het misschien nog wat meer toe moeten passen op mijn vrije tijd: zevenhonderd uur internetten staat niet op dat prioriteitenlijstje, maar gebeurt wel. Met die tijd zou je zoveel andere dingen kunnen doen!

En, toegeven: soms botsen prioriteiten ook met elkaar: mijn vriend was een paar weken geleden een paar dagen ziek (een zware kou). Ik had wel thuis willen blijven om ‘m af en toe een sinaasappelsapje aan te kunnen reiken, maar ik ben gewoon gaan werken. Dat wrong wel een beetje, maar ik liet twee andere belangrijke dingen, namelijk “een betrouwbare collega zijn” en “werk hebben” voorgaan. Als ik me ziek had gemeld puur omdat hij ziek was, dan had ik mijn collega’s in de steek gelaten. Had ik dat vaker zo gedaan, dan had ik nu misschien geen werk.

2 reacties

Opgeslagen onder Doelen, Geld en besparen

2 Reacties op “Prioriteitenlijstje

  1. Goed van je zo’n lijstje, altijd nuttig om af en toe bij stil te staan.
    Je ziek melden als vriend ziek is zou ik ook niet zomaar doen. Tenzij het echt iets ernstigs is natuurlijk maar voor een griepje niet.
    Mooi lijstje heb je trouwens ook, niet materiele zaken maar vooral zorgen voor jezelf en anderen.

  2. Ik ben het helemaal met je eens dat het belangrijk is om voor ogen te houden waar je prioriteiten liggen! Dat houd je op je weg.

    Wat betreft je vriend, het lijkt met niet meer dan logisch dat je voor zijn griepje niet thuisblijft. Buiten lief zijn kan je er toch niet veel aan doen ;D