Een paar maanden geleden schreef ik over de app die ik op mijn mobiele telefoon gebruikte om mijn uitgaven bij te houden, genaamd Daily Money. Deze app was echter geschikt voor telefoons met het android besturingssysteem. Toen ik overschakelde naar mijn iphone, kon ik die app helaas niet meer gebruiken. Ik ging dus op zoek naar een nieuwe app voor de iphone (want ik wist wel zeker dat die er ook moesten zijn).
Na een paar maanden gebruik nu dus een review van deze app: MoneyWiz.
In de eerste plaats: MoneyWiz is een betaalde app. Op het moment dat ik ‘m downloadde, kostte het 4,50 euro. Ik weet niet hoeveel het nu kost. Als je geen geld aan een dergelijke app uit wil geven, dan zijn er waarschijnlijk ook wel andere apps die ongeveer hetzelfde doen maar dan gratis (eventueel met reclames).
Met deze app kun je bijhouden hoeveel geld je uitgeeft, waaraan, en wat je saldo nog is. Ik heb zelf al mijn rekeningen ingevoerd in de app (dus bijvoorbeeld de betaalrekening, maar ook de spaarrekeningen en mijn beleggingsfondsen). Als je het simpeler wil houden en vooral geïnteresseerd bent in je maandelijkse uitgaven die je bijvoorbeeld maar van één rekening doet, kun je er zeker ook voor kiezen om alleen voor die rekening gegevens bij te houden.
Het invoeren van een nieuwe transactie (elk moment dat geld je rekening of je portemonnee verlaat of er op binnenkomt) gaat behoorlijk snel, als je je telefoon maar bij je hebt. (Ik heb het recent een keer gemeten: het kost ongeveer 20 seconden). Je klikt de app aan, je klikt op “Rekeningen”, je geeft aan welke rekening het betreft en dan klik je op het plusje om gegevens toe te voegen. Daarbij moet je dan eerst kiezen of het om een uitgave gaat, om inkomsten, of om een overschrijving (een overschrijving is dus bijvoorbeeld van de spaarrekening naar de betaalrekening, maar ook geld pinnen zodat het van de betaalrekening naar je portemonnee gaat, is zo’n overschrijving). Heb je dat eenmaal gekozen, dan vul je in om welke categorie het gaat en om hoeveel geld het gaat.
Dus als ik bijvoorbeeld 2,50 gepind heb in de supermarkt om snoep te kopen, ga ik naar de betaalrekening, klik op het plusje, kies voor uitgaven en voer in “2,50” en kies de categorie “snoep”.
De app trekt dan automatisch 2,50 euro af van het bekende saldo van je betaalrekening en zal het nieuwe saldo laten zien. Ook kun je daarna allerlei statistieken bekijken. Het meest gebruik ik de grafiek die een overzicht geeft van alle uitgaven van deze maand (samengevat per categorie) en de grafiek die mijn nettowaarde laat zien door de tijd heen (dat is gewoon omdat het motiverend is om die te zien stijgen). Je kunt trouwens ook een grafiek zien van je uitgaven of inkomsten van vorige maand, of de maand daarvoor, of van het hele afgelopen jaar. Ook af en toe handig.
Er is ook een onderdeeltje “planning” . Dit kun je gebruiken om aan te geven welke uitgaven er gedaan zullen gaan worden (bijvoorbeeld ook uitgaven die elke maand terugkomen zoals de hypotheekbetaling of de overboeking naar de gezamenlijke huishoudrekening). De app zal je waarschuwen als er die dag een uitgave gedaan is of gedaan moet worden. Ik gebruik dit vooral om terugkerende betalingen makkelijker te registreren. Eén keer registeren en hij zal je elke maand vragen “klopt het dat je vandaag 400 euro hebt overgemaakt ivm de huur?”, als je dan bevestigt, staat je uitgave meteen genoteerd. Lekker snel.
Tenslotte is er ook een gedeelte voor begrotingen. Hier zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven dat je per maand maximaal 100 euro wil uitgeven aan benzine. Hij zal je dan laten zien op hoeveel procent je zit, en hij zal je met een klein uitroeptekentje gaan waarschuwen als je bijna op je maximumbedrag zit (maar je kunt er natuurlijk rustig overheen gaan, hij zal je niet tegenhouden). Ik gebruik dit nu om mijn “overige” uitgaven mee bij te houden, maar ik vind het niet superhandig. Misschien dat anderen daar anders over denken?
In het begin moet je invoeren wat voor soort rekeningen je hebt, en wat het saldo is op dat moment. Een nadeeltje is, dat dit beginsaldo daarna niet meer te veranderen is (mocht je je vergist hebben). Wel kun je rekeningen weer wissen. Dus ik zou zeggen: zorg dat al je rekeningen er goed in staat voordat je begint met het invoeren van transacties; op zo’n moment is het nog makkelijk om een bepaalde rekening te wissen en de gegevens opnieuw en goed in te voeren.
Ook zijn er een aantal grafieken waar je weinig aan hebt, kun je de getalletjes niet lezen in sommige grafieken, en als ik ‘m vraag om de grafiek te laten zien met een voorspelling over het toekomstige saldo van mijn betaalrekening, voorspelt hij dat ik elke maand geld verlies. Da’s raar, blijkbaar telt hij in die voorspelling mijn regelmatige inkomsten helemaal niet mee. Aan die voorspelling heb ik dus helemaal niets.
Wel kun je zelf je gegevens exporteren naar bijvoorbeeld excel, en dan zou je natuurlijk naar hartenlust je eigen analyses kunnen doen en je eigen grafieken kunnen maken.
Voor die viereneenhalve euro die het kostte, is het een prima app. Het lukt mij in ieder geval om mijn uitgaven bij te blijven houden en een indruk te blijven houden van hoe ik het doe.
klinkt inderdaad wel handig 🙂 Ik gebruik hier altijd Afas Personal voor, maar soms heb ik dan wel dat ik niet meer weet waarvoor ik ook alweer had gepind. Als je het gelijk in de winkel kan invullen scheelt dat wel flink natuurlijk 🙂
Als het voor jou werkt dan is het toch super?
Ik heb geen smartphone dus ik kan ook geen aps gebruiken. Op mijn computer gebruik ik al jaren een Exel sheet.
Mijn uitgaven houd ik bij door de bonnen en mijn saldo houd ik in de gaten door in mijn portemonnee te kijken hoeveel geld er nog in zit 🙂
Ik gebruik pocket money. Ook betaald en heeft dezelfde functies. Wel in het Engels, maar werkt prima! Ik kan precies zien wanneer ik in het rood ga!
Ik heb het geprobeerd maar vind het niks. Ik betaal gewoon contant en bewaar de bonnetjes die ik thuis inschrijf. Werkt voor mij het beste.
ik houd gewoon een papieren huishoudboekje bij en bovendien kan ik online op mijn bankrekening ook onmiddellijk zien wat ik uitgegeven heb en waar en wat mijn saldo is, ik heb namelijk een simpele goedkope telefoon zonder toeters en bellen en kan dus geen appjes dowloaden ,bovendien vind ik het een vreemd principe dat je eerst geld gaat uitgeven om vervolgens bij te gaan houden hoe je beter met je geld om kunt gaan, maar gelukkig zijn we allemaal vrij om te doen wat het beste bij ons past, dit is dus ook geen kritiek op mensen die het anders doen ,maar gewoon hoe het voor mij het beste werkt.
Inderdaad, de eerste uitgave die ik in de app registreerde was de aanschaf van de app; dat was wel grappig ja. Verder zie je ook bij andere commentaren dat andere taktieken beter werken voor andere mensen (dus bijv. op papier bijhouden). Maar als het ene voor jou niet werkt, werkt het andere misschien wel voor jou.
Het gebruik van een smarphone is voor mij niet te doen. Ik heb het geprobeerd, maar het lukte niet.
3 keer in het eerste jaar ging het ding kapot. Ik vind het bovendien duur. Ik overweeg het nog wel eens en dat is als gps voor de scooter en auto.
maar om daar nu een duur abonnement voor te nemen, is ook weer zo wat.
De kleinste telefoon, die bij gebrek aan zakken in kleding aan de rechterkant probleemloos in de bh kan, en op trilstand staat, zodat ik meteen voel dat die af gaat. Is het helemaal voor mij.
Ik heb een Ipad, maar overweeg de minipad, omdat die mee kan in de tas. Uiteraard zonder internetabonnement. Er is toch overal wel wifi?