De papierwinkel van mijn schoonouders

Ik las net op internetforum reddit (ga er niet naartoe, het zal je uren van je leven kosten) een verhaal van een jongedame in de Verenigde Staten die verwachtte dat ze binnenkort haar moeder zou moeten gaan onderhouden. Die moeder had haar na de scheiding in haar eentje opgevoed, had altijd baantjes op minimum loon niveau gehad (en dat is in de VS erg weinig), en had nooit geld gespaard voor haar pensioen (in de VS ben je vrij om niet te sparen voor je pensioen, als je daar geen zin in hebt of geen geld voor hebt). Hoewel er ook in de VS wel een soort minimum-ondersteuning is voor ouderen, zal de dochter waarschijnlijk haar moeder financieel bij moeten gaan staan wanneer die te oud en krakkemikkig wordt om zelf genoeg geld te verdienen.

Auw.

Zijn wij even boffers, hier in Nederland.

Toch deed het me wel denken aan een “klus” die nog op ons programma staat… Namelijk eens met mijn schoonouders praten over hun financiële situatie. Op dit moment doet schoonvader namelijk de financiën in dat huishouden, en weet schoonmoeder van niets. Voor zover wij kunnen zien doet schoonvader het goed, en zijn er geen schulden of achterstallige betalingen. Maar stel dat schoonvader eerder het hoekje om gaat, of om een andere reden niet meer voor hun financiën kan zorgen, dan zou er toch iemand moeten zijn die er een beetje wegwijs in weet.

Ik praatte er net met mijn vriend over en “zijn hoofd staat er niet naar”. Kortom… Dat wordt voorlopig nog niets, want ik vind natuurlijk dat hij degene is die daarover met zijn vader moet praten, niet ik. Toch heb ik het dan nu maar weer even in de week gezet, en wie weet komt er een dag waarop pa en zoon samen over de financiën gaan praten. Zo niet, dan zullen we, mocht schoonvader eerder gaan dan schoonmoeder, een hoop werk moeten verzetten om te begrijpen hoe het met de financiën zit.

En mijn eigen ouders? Over hen maak ik me veel minder zorgen. Mijn vader en moeder zijn allebei op de hoogte van hun financiële situatie. Mocht er daar eentje wegvallen, dan weet de ander samen met de accountant die ze al jaren hebben genoeg om het zaakje draaiend te houden zonder al teveel problemen. Ook zit alles netjes in mappen opgeborgen, zodat we eventueel zelfs nog gemakkelijk dingen op zouden kunnen zoeken. Natuurlijk kan zoiets in de toekomst wel veranderen, maar op dit moment zijn die twee gewoon goed bezig.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “De papierwinkel van mijn schoonouders

  1. Toen mijn vader overleden was, bleek mijn moeder geen idee te hebben van de financien. En nog steeds niet. Het enige wat ze zelf doet, is betalen met de pinpas en dan extra geld opnemen. Als ze geld uit de muur moet hebben, moet ik dat doen of ik moet met haar mee. Ook de betalingen worden door mij gedaan. Zo gaat het nu al meer dan 10 jaar… 😦

  2. ik verwacht dat het bij mijn ouders ook zo zou gaan zoals in en om de kas omschrijft over haar moeder…. Mijn moeder verdiept zich ook totaal niet in de financiën en weigert dat ook. Ik maak me daar ook wel eens zorgen over, maar je ouders daarop aanspreken…. da’s best lastig!

  3. A. de Gooijer

    In mijn omgeving gaan alle mannen eerder dood dan de vrouwen. Dat je je zorgen maakt is dus heel begrijpelijk. En vrouwen die zich totaal niet willen verdiepen in de financiën vind ik dom, maar ook héél onverantwoordelijk.
    Iedereen moet voor zichzelf kunnen zorgen, ook op financieel gebied en niet van anderen afhankelijk zijn!

  4. Anna

    Tja. Straks aan je partner overlaten, gewoon niet mee bemoeien. Het zijn zíjn ouders toch?