Eén salarisstrook van de afgrond verwijderd

Ik lees een boek. Uit de bieb. Over de  huidige “grote crisis” in de VS, zoals beleefd door de kleine man die ontslagen wordt, minder betaald krijgt, of door stijgende hypotheekrente de hypotheek niet meer kan betalen en uit huis gezet wordt. Het boek is geschreven in 2009 door Freek Staps, het heet “Meer meer minder”. Omdat het in 2009 geschreven is, en de crisis ook daar sindsdien wel aangehouden heeft, vraag je je af hoeveel erger het nu is.

Wat me wel erg opviel is dat de meeste mensen die in het boek beschreven staan, geen enkele buffer hadden opgebouwd, ook al waren ze soms al in de vijftig en hadden ze altijd goed verdiend. Ook hadden ze vaak hele hoge vaste lasten, zodat ze achterop raakten met de hypotheek zodra het ook maar een beetje tegenzat. Natuurlijk is in de VS het sociale vangnet erg slecht, en zouden we in Nederland waarschijnlijk iets minder snel in de problemen komen. Maar dit boek is voor mij toch weer een waarschuwing: zorg dat je vaste lasten niet te hoog zijn, en zorg dat je een buffer hebt voor als het eens tegenzit. Dan ben je namelijk niet meteen wanhopig als je ontslagen wordt, en misschien wel een baan moet aannemen die iets minder betaalt. 

Blijkbaar is het  heel makkelijk om in goede tijden te denken dat het altijd zo zal blijven gaan, dat de bomen tot in de hemel groeien, dus waarom niet die tophypotheek, en die lening voor een dure auto, en sparen kan later nog wel….

Slimme mensen die een beetje vooruit kijken en er rekening mee houden dat er eventueel ook wat magere jaren tussen kunnen zitten. Zodat je dus niet slechts één salarisstrook van de afgrond verwijderd bent.

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Eén salarisstrook van de afgrond verwijderd

  1. En naast die hoge lasten en geen buffer hebben ze ook nog eens vanalles op de pof gekocht. Heel eng inderdaad.

  2. Amerikanen zijn typisch mensen die leven met de dag en weinig doen aan sparen, Ze gebruiken vooral veel hun creditcard waardoor ze jaren bezig met het terugbetalen van hun aankopen en een fikse rente betalen.

    Het frappante is dat je in Amerika ook een creditrating hebt wat gebruikt wordt om te kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen etc. Om een creditrating te krijgen moet je je creditcard gebruiken…

    • Dat laatste puntje vind ik ook zo frappant. In Nederland ben je kredietwaardig als je ofwel geen leningen hebt lopen, ofwel als je een beperkte hoeveelheid leningen hebt die je braaf betaald hebt tot nu toe. In de US ben je NIET kredietwaardig als je tot dan toe nooit leningen nodig hebt gehad. En hoe meer krediet je hebt, hoe beter je score. Dus mensen hebben daar bijvoorbeeld een credit card waar ze 20.000 dollar mee zouden kunnen lenen, want hoe meer je in principe zou kunnen lenen, hoe beter je score. Bizar, maar waar…