Fietsreparatie

Vrijdag was ik naar mijn werk gefietst, tilde de fiets op om hem in het rek te zetten, en trok ineens het zadel half los. Hmm, ja, dat zadel wás inderdaad al een tijdje aan het piepen en kraken. Jaren geleden ben ik een keer van mijn fiets gevallen en heb mijn vinger gebroken. Dat kwam toen door achterstallig fietsonderhoud, waardoor ik plotseling een trapper er af trapte, terwijl ik toevallig maar één hand aan het stuur had. En op een drukke smalle weg, maar gelukkig kwam er net op dat moment geen auto! Sindsdien ben ik iets voorzichtiger (of behoorlijk voorzichtiger) met fiets-onderhoud, maar het krakende zadel had ik enigszins verwaarloosd.

Maar ja, als het dan half los zit, wordt het toch wel hoog tijd voor reparatie! Dus ik toog in de middagpauze naar de fietsenmaker twee straten verderop. En liet hem meteen ook even luisteren naar een kraakje bij de pedalen. (Tja… Wat zal ik zeggen? Kraakjes bij pedalen worden tegenwoordig erg serieus genomen door mij). Zijn suggestie was het vervangen van het zadel en het vervangen van de pedalen, en zijn hoop was dat hij dat nog diezelfde dag kon doen.

Een uurtje of vier later werd ik ge-smst dat mijn fiets klaar was en ik 43 euro armer. Volgens de bon kostte het nieuwe zadel 19,95 euro, de nieuwe pedalen (antislip!) 17,95 euro en waren de arbeidskosten 5 euro. Het kraakje is inderdaad verdwenen (hoera!) en het nieuwe zadel zit redelijk; het moet nog een halve cm gedraaid zodat het niet meer in mijn linkerdijbeen prikt, ha. Maar dat kunnen we natuurlijk gemakkelijk zelf. Dus ik kon aan het einde van de dag weer prinsheerlijk op mijn eigen fiets door het lekkere weer naar huis fietsen.

In dit geval was ik wel een beetje gedwongen om de fietsenmaker te gebruiken. Ik was drie kwartier fietsen van huis en de fiets past niet in de compacte auto van mijn vriend. Anders had ik moeilijk moeten doen met het openbaar vervoer en/of ergens een zadel moeten kopen en ergens het juiste gereedschap moeten kopen/lenen/halen om zelf dat zadel te kunnen vervangen.

De volgende keer dat mijn zadel kraakt, ga ik het zelf vervangen, voordat het echt afbreekt. Samen met mijn vriend moet me dat toch lukken. En als ik weer een kraakje hoor tijdens het trappen, kan ik vast ook zelf die pedalen wel vervangen, denk ik (blijkt het vervangen van de pedalen dan niet te werken, dan kan de fiets altijd nog naar de fietsenmaker). Als ik het zelf doe, dan kan ik van het zadel of de pedalen een goedkopere variant kopen (maar hee, ze zijn natuurlijk wel antislip, deze pedalen… ).

Hoe dan ook ben ik wel blij dat mijn fiets weer helemaal tiptop in orde is. Daar zitten weer een heleboel uren fietsplezier in.

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

4 Reacties op “Fietsreparatie

  1. janne

    Voor 5 euro zou ik het zadel en de pedalen toch echt door een vakman laten plaatsen. Ik hoop dat de fietsenmaker op het zadel en de pedalen een goede winstmarge heeft zodat hij niet alleen van het arbeidsloon moet leven,

  2. 5 euro arbeidskosten, dat is wel supergoedkoop.

  3. Siebrie

    Onze fietsenmaker vraagt 20 euro per uur; dan wordt het al snel voordeliger om het zelf te doen.