Voorbereidingen voor vermogensbelasting

Wat is vermogensbelasting en hoe werkt het?

De vermogensbelasting is de belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. Het vermogen in box 3 kan onder andere bestaan uit: het saldo op je betaalrekening(en), je spaarrekeningen, je deposito’s, je beleggingen en soms ook een bepaalde waarde die je in een verzekering opgebouwd hebt. Daarnaast moet je ook contant geld, een tweede woning en geld dat je uitgeleend hebt, meetellen. Voor wat precies wel en niet meetelt, heeft de belastingdienst een mooie webpagina. Voor de aangifte die we komend voorjaar (voorjaar 2014) gaan doen, kijkt de belastingdienst naar de waarde van het vermogen op de datum 1-1-2013.

De meeste tot alle instellingen die een deel van jouw vermogen voor je beheren, zullen je een overzicht hebben gestuurd van het saldo of de saldo’s die je bij hen had op die datum. Zo heb ik een afschrift van mijn overlijdensrisicoverzekering, en een aantal van de banken waarbij ik bankier, en eentje van een beleggingsfonds. Maar mocht je ergens geen officieel afschrift van hebben gekregen, dan moet je natuurlijk alsnog de juiste waarde opgeven.

Van het vermogen mag je dan weer je schulden aftrekken, maar daar zit een minimumdrempel aan. Die minimumdrempel is 2900 euro in 2013. Dat is, als je in je eentje aangifte doet. Als je samen met je fiscale partner aangifte doet, is de minimumdrempel het dubbele, 5800 euro. Het bedrag aan schulden boven deze drempel mag je aftrekken. Dus als je samen met je man aangifte doet, en jullie hebben 10.000 euro schulden, dan mag je maar 4.200 euro van die schulden aftrekken van het totale bedrag aan bezittingen. De schulden die meetellen staan ook uitgelegd op een pagina van de belastingdienst, dit zijn bijvoorbeeld negatieve saldo’s op betaalrekeningen, schulden op creditcards, openstaand saldo op doorlopende kredieten. Je hypotheekschuld telt meestal niet mee, dit hangt er ook een beetje vanaf hoe je hypotheek opgebouwd is (zie de pagina van de belastingdienst).

Tenslotte zijn een paar soorten vermogen vrijgesteld van de vermogensbelasting. Dit zijn groene beleggingen en sommige beleggingen in durfkapitaal. De groene beleggingen die erkend zijn door de belastingdienst, staan ook weer op een van hun pagina’s.  Op durfkapitaal ga ik niet dieper in, dat is geld uitgeleend aan startende ondernemers vóór 2011, dat zal voor de meesten van ons niet gelden.

Op het uiteindelijke vermogen ga je belasting betalen, voorzover dit bedrag uitkomt boven de € 21.139 voor als je in je eentje aangifte doet, of € 42.278 voor als je met je fiscale partner aangifte doet. Dit zijn de bedragen voor 2013, die kunnen elk jaar veranderen. Dat betekent dus dat je alleen over het vermogen dat je boven dit drempelbedrag hebt, belasting betaalt. En dan wel 1,2% . Dus stel dat mevrouw Jansen in haar eentje aangifte doet en 25.000 euro vermogen had op 1-1-2013, dan moet ze vermogensbelasting betalen over €25.000-€21.139 = 3861 euro. Over die 3861 euro moet ze dan dus 1,2% betalen en dat is dus ruim 46 euro.

Hoe betaal je minder vermogensbelasting?

Stel dat je genoeg vermogen hebt om ook echt vermogensbelasting te moeten gaan betalen, en stel dat je dit zoveel mogelijk wilt vermijden, wat kun je dan doen? (En laten we het er op houden, wat je legaal kunt doen…).

Nou, over het bedrag wat je op 1-1-2013 had, kun je nu helemaal niets meer doen. Dat bedrag, en de verdeling ervan over verschillende spaarrekeningen, beleggingen, groene beleggingen enzovoort, ligt al lang vast. Maar je kunt wel alvast gaan zorgen voor hoe het er uit ziet op 1-1-2014…

In de eerste plaats kun je een deel van je vermogen uitgeven. Het lijkt mij erg verstandig als dit nuttige uitgaven zijn!! Als mevrouw Jansen in het bovenstaande voorbeeld 3861 euro uit gaat geven aan 10 paar dure schoenen, alleen maar om 46 euro aan belasting te vermijden, dan lijkt mij dat een erg stompzinnige uitgave. Tenzij mevrouw Jansen daar de rest van haar leven supergelukkig van wordt natuurlijk, maar ik vrees dat dat niet zo werkt. Maar stel dat bijvoorbeeld je keuken aan een verbouwing toe is en je kunt het bedrag ofwel nu, ofwel na 1 januari uitgeven, dan kan het dus zin hebben om nu maar vast te gaan verbouwen en de rekening te betalen voor 1 januari. Scheelt weer vermogensbelasting. Zo kun je ook besluiten om de hele premie over je ziektekostenverzekering voor 2014 alvast in 2013 te betalen (misschien krijg je dan ook wel wat korting op de premie), of ervoor zorgen dat je al je rekeningen voor 1 januari betaald hebt, ook rekeningen die je misschien normaal pas op de 5e of de 10e van de maand zou betalen. De effecten hiervan op je vermogensbelasting zijn misschien niet erg groot (bijv. 2500 euro aan ziektekostenpremie voor een gezin voor 1 januari betalen betekent 30 euro minder vermogensbelasting), maar als het je geen of nauwelijks moeite kost, waarom zou je het dan laten?

Onder dit kopje, “geef het geld uit”, valt ook het wegschenken van geld, bijvoorbeeld aan je kinderen. Ik ga hier niet veel dieper op in, want ik weet daar niet zoveel van af. Maar stel dat je zelf meer dan genoeg vermogen hebt voor de rest van je leven, en je hebt volwassen kinderen die wel wat geld kunnen gebruiken, en je wilt ze dat geld ook wel geven… dan kan het schenken van geld aan hen een goede optie zijn. (Verdiep je dan a.u.b. in alle regeltjes die bij schenkingen horen!).

In de tweede plaats zou je goed naar je schulden kunnen kijken. Aangezien er die drempel is van 2900 euro aan schulden voor een persoon, of 5800 euro in het geval van twee personen die samen aangifte doen, zou je een schuld van bijvoorbeeld 100 of 1000 euro misschien beter vóór 1 januari af kunnen lossen. Dit is trouwens wat mijn vriend vorig jaar zomer (dus zomer 2012) gedaan heeft, hij heeft toen zijn 8000 euro aan studieschuld in een klap afgelost, want dankzij het feit dat wij fiscale partners geworden waren, mocht hij nog maar zo’n 2200 euro van die schuld aftrekken van zijn vermogen, waardoor hij vermogensbelasting zou moeten gaan betalen. Natuurlijk hangt dit ook af van hoeveel rente je op je schuld betaalt, en van hoeveel rente je vermogen verdient. Die 1,2% vermogensbelasting moet meewegen in het geheel, maar hoeft niet in z’n eentje de doorslaggevende factor te zijn.

In de derde plaats zou je kunnen kijken of je een deel van je geld in groene beleggingen kunt en wilt stoppen. De belastingdienst heeft dus een lijstje met de mogelijkheden. Kijk ook daar wel uit, dat het rendement op deze beleggingen dan wel goed moet zijn. Stel dat je op je deposito 4% rente krijgt, terwijl je groene beleggingen 0% opleveren, dan kan het geld toch echt beter op het deposito blijven staan, al moet je er dan 1.2% vermogensbelasting over betalen… Je houdt dan zelf 2,8% over en dat is meer dan de 0% van de groene beleggingen. Maar een groene belegging kan natuurlijk een keuze zijn, als je het milieu een warm hart toedraagt en/of als je door je onderzoek erop vertrouwt dat deze belegging je wel (meer) winst op gaat leveren. Als je aan groene beleggingen meeneemt, krijg je ook nog een klein extra bedragje “heffingskorting”, waardoor je nog net iets minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

PS. Mijn keuzes: begin 2013 hadden we voor het eerst meer dan € 42.278 vermogen samen. Ongeveer € 3000 daarvan zit in groene beleggingen en telt dus niet mee. Ik heb eind 2012 inderdaad de ziektekostenpremie voor 2013 vooruitbetaald (met ook nog 2 of 3% korting op de premie) en ik ga dat dit jaar ook weer doen. En ik heb er toen ook voor gezorgd dat ik mijn credit card rekening van december betaald heb voor 1 januari (ook al zou ik nog tot 10 of 15 januari hebben kunnen betalen zonder rente te hoeven betalen). Komend jaar hebben we ook weer teveel vermogen (hè, wat heerlijk) en ga ik ook weer zorgen dat ik op 1 januari geen schulden open heb staan ergens. De groene beleggingen zijn op ongeveer € 3000 gebleven omdat ik dit jaar dus probeer om meer “gewoon” spaargeld te hebben. Volgend jaar ga ik, als mijn vermogen dan inderdaad weer verder groeit, waarschijnlijk weer een deel ervan groen beleggen.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

7 Reacties op “Voorbereidingen voor vermogensbelasting

 1. Zo doen wij het ook. Ik vind het zo krom dat het spaargeld van je minderjarige kinderen meetelt. Van de ene kant wordt er flink bezuinigd op studiefinanciering, maar van de andere kant als je hiervoor wilt sparen word je ook “bestraft”. Wij proberen elk jaar 1000 euro te sparen voor ons zoontje om straks zijn studie van te kunnen bekostigen. Nu is het bedrag bijna 2000 euro en valt het dus nog wel mee. Maar wat als hij straks 12 is en bijvoorbeeld nog een broertje of zusje van 8? Dan is er als onze spaarplannen lukken 20.000 euro spaargeld voor de toekomstige studie van de kinderen….ik vind het maar een vreemde regeling.

  Wij gaan dit jaar dus nog een zolderverbouwing doen, de achterkant van het huis voorzien van kunststofkozijnen en ook weer de ziektekostenpremie voor het hele jaar vooruit betalen.

  Mijn schoonouders zitten met hetzelfde “probleem” en willen ons daarom een schenking doen. We gaan dit op de spaarrekening van onze hypotheek zetten, die wordt niet meegeteld in box 3 (bankspaarhypotheek). Hierdoor word onze maandelijkse inleg lager of de looptijd verkort.

  Allemaal goede investeringen lijkt mij. Ik geef het liever hier aan uit dan dat ik weer extra belasting moet betalen, want de spaarrente brengt ook al niet veel op.

 2. Die 4% fictieve rente en dus 1.2% belasting is veel te hoog, dat “vindt Den Haag” ook…helaas was er geen ruimte om de vermogensrendementsheffing te verlagen…jammer….

 3. Vlijtig met zuinigheid

  Wij zitten met hetzelfde ‘probleem’. Wij zijn ooit begonnen aan een spaardepot om in de toekomst financieel vrij te zijn. Misschien voor het aflossen van de hypotheek of om de kids te helpen. Dat wisten wij nog niet. Een aantal jaren geleden werd dit belast. Sinds dit jaar is deze polis boven de norm gekomen en gaat jaarlijks met flinke sprongen omhoog.
  De reguliere spaarrekeningen van de kinderen tellen nu ook mee.
  Dus zonder dat wij eigenlijk een cent te besteden hebben (klinkt gek, maar alles staat vast) zitten wij al in de norm. Daarnaast hebben wij een minimale buffer van 10.000 en varieert tussen de 10 en 20. hebben de kids zilvervloot sinds kort, en heb ik allemaal potjes gemaakt.
  Wij hebben nu buiten alles vernieuwd, overkapping, tuinhuis om het saldo te verminderen maar meer kan niet omdat alles vast staat. Daarnaast de extra aflossingen. Helaas moet dus over alles belasting betaald worden.

  • Tja, balen. Vooral ook dat alles zo vast staat! Aan de andere kant kun je natuurlijk nog steeds beter 60.000 euro in de plus staan dan 60.000 euro in de min… Dus het is wel een soort luxeprobleem wat wij hebben 🙂

 4. julia

  Ik vind het ook een luxe probleem, ik betaal liever dan dat ik niks op de bank heb staan. En als alleenstaande mag je helemaal weinig hebben. Zolang je eigen huis maar niet mee telt.. Ach die paar 100 euro, gewoon niet over nadenken en doorsparen:)Julia