Voorbereidingen inkomstenbelasting: pensioenpotje

Nog een laatste stukje over de belastingen. Ik schrijf deze stukjes nu, omdat je ( / ik) nu nog dingen kunt veranderen voordat het jaar om is. Als je op 30 december nog dingen wilt regelen, ben je te laat.

Pensioen en belasting, dus… Als je in dienst bent bij een bedrijf, en er wordt netjes volgens de CAO geld overgemaakt naar een pensioenfonds voor jou, dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor (extra) belastingvoordelen als je extra geld inlegt voor later.

Maar mocht je toevallig ergens werken waar niet of minder geld voor jou opzij gezet wordt voor een pensioen, mocht je zelf geld bijverdienen, of mocht je helemaal als zelfstandige werken, dan kan het heel goed zijn dat je dit jaar (extra) geld in kunt leggen voor je pensioen en dat je het ingelegde bedrag dan weer mag aftrekken van je bruto inkomen voordat daarover berekend wordt hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen… Wat dus betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Het einde van het jaar is mogelijk ook een goede tijd om te kijken hoeveel geld je dit jaar veilig voor je pensioen opzij kunt zetten, zonder met andere uitgaven in de knoei te komen.  Je weet nu waarschijnlijk wel een beetje of je een goed of slecht jaar hebt gehad, wat nog de inkomsten zijn voor de rest van dit jaar, en wat er nog aan uitgaven aan gaat komen.

Wil je weten of je extra geld op een belastingvriendelijke manier opzij kunt zetten, bereken dan hier (op de site van de belastingdienst) je jaarruimte. Het is wel zo, dat de jaarruimte voor dit jaar gebaseerd is op wat je vorig jaar verdiende en van wat er vorig jaar ingelegd is in je pensioen. Dus wat je invoert gaat over 2012 en de uitkomst bepaalt hoeveel je in 2013 belastingvriendelijk kunt wegzetten. Je kunt ook nog de jaarruimte van voorafgaande jaren gebruiken, namelijk van 2006 t/m 2011; dit noemen ze dan de reserveringsruimte. Volgend jaar schuift dat een jaar op, als je dan nog jaarruimte uit 2006 ongebruikt hebt gelaten, heb je pech gehad, in 2014 moet je kijken naar 2007 t/m 2013. En eenmaal gebruikte jaar- en/of reserveringsruimte kan natuurlijk niet nog eens gebruikt worden. Dus vaak is het handig om de meest “belegen” jaarruimte het eerste te gebruiken.

Als je nu geld op deze manier opzij zet, betaal je er nu geen belasting over, maar ga je wel inkomstenbelasting betalen als je dat geld later in z’n geheel of in delen laat uitkeren. Voordeel van deze constructie kan wel zijn dat je de premie op dit moment zodanig kunt aftrekken dat je er geen 52% belasting over hoeft te betalen, terwijl je, als je met pensioen bent, een minder hoog percentage inkomstenbelasting hoeft te betalen, bijvoorbeeld “maar” 42% of misschien zelfs minder. Ook telt het geld niet mee bij je vermogen, dat scheelt ook weer vermogensbelasting! Een ander voordeel (meer psychologisch) kan zijn dat je eenmaal ingelegd geld niet meer uit kunt geven aan leuke dingen nu: het staat echt gereserveerd voor later, en straks ben je daar waarschijnlijk wel blij mee. Als je de discipline mist om geld echt te sparen, dan kan op deze manier geld inleggen je dwingen om te sparen… Een nadeel van sparen voor het pensioen is daarmee ook dat het geld inderdaad niet meer beschikbaar is, en dat aan de uiteindelijke uitkering van het geld ook weer allerlei regeltjes kleven. Als het je lukt om “gewoon” zelf geld opzij te zetten, dan kun je dat geld ook naar eigen goeddunken besteden of juist niet besteden; terwijl geld gereserveerd voor je pensioen vaak ook opgenomen moet worden als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, of je dat geld nou nodig hebt of niet.

Ik heb zelf eerder dit jaar wat geld opzij gezet. Ik had in 2012 een paar freelance klussen gedaan waardoor ik eindelijk eens een keertje belastingvriendelijk zelf geld opzij kon zetten. Ik schreef er hier al over. Komend voorjaar krijg ik dan dus ruim 200 euro van de belastingdienst terug. Ik vond het wel de moeite waard!

Reacties uitgeschakeld voor Voorbereidingen inkomstenbelasting: pensioenpotje

Opgeslagen onder Geld en besparen

Reacties zijn gesloten.