De “distributievergoeding” verdwijnt bij beleggingsfondsen – brief van de ASN bank

Ik vertelde op 12 november al over het door een nieuwe wet opgelegde verdwijnen van de distributievergoeding bij beleggingsfondsen. Zoals ik het begrepen heb, is deze vergoeding een soort provisie: Als bank A aan mij beleggingsproduct B van beleggingsfonds C verkoopt, dan betaalt beleggingsfonds C een bepaald bedrag aan bank A voor het feit dat ze mij beleggingsproduct B, hoe zeg ik dat netjes, aangeraden hebben. Dit bepaalde bedrag wordt dan vervolgens door beleggingsfonds C weer bij mij in rekening gebracht. En dat gebeurde altijd door de waarde van het beleggingsproduct iets te verminderen. Een beetje een stiekeme methode, hoewel de laatste tijd de hoogte van die distributievergoeding altijd al wel netjes vermeld werd bij de totale kosten van een beleggingsproduct. Maar nu mag dat “stiekeme gedoe” niet meer. De distributievergoeding moet of verdwijnen, of “open en bloot” met de klant afgerekend worden.

De vorige keer vertelde ik ook al, dat ik van de Triodos Bank een brief had gekregen. Bij hen gaat de “nieuwe” distributievergoeding zo geregeld worden, dat ze een klein deel van mijn beleggingen verkopen en de opbrengst daarvan als vergoeding zien voor het feit dat ze mij deze beleggingsopties aanbieden. Ik was toen benieuwd wat de ASN bank zou doen, een bank waar ik ook een deel van mijn beleggingen heb. Nou, gisteren kreeg ik een brief van de ASN bank: zij schrijven dat ze de distributievergoeding gaan afschrijven van het spaargedeelte van mijn beleggingsrekening. Zowel bij de Triodos bank als bij de ASN bank blijven de totale kosten voor mij ongeveer hetzelfde. Voorlopig in ieder geval.

Normaal staat er op het spaargedeelte van mijn beleggingsrekening bij de ASN bank helemaal niets. Alleen als ik nieuw geld wil beleggen, staat hier tijdelijk een bedragje op. Ik zal moeten gaan zorgen dat er vanaf nu altijd wel een beetje geld op staat, hoewel het gelukkig ook maar om een paar eurootjes gaat.

Dus zo gaat de ASN bank het doen. Weten jullie hoe jullie bank of beleggingsinstelling de distributievergoeding gaat doorberekenen?

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “De “distributievergoeding” verdwijnt bij beleggingsfondsen – brief van de ASN bank

  1. Bij Meesman werden deze kosten al niet gerekend, dus daar veranderd niets. Daar had ik ze een mailtje over gestuurd. Bij SNS Fundcoach en Binckbank is het me nog niet duidelijk. Ze blijven mailtjes sturen over dat het gaat veranderen, maar de cijfers heb ik nog niet gezien.