Mobiele telefoons en wat ze kosten

Gisteren las ik een detective waarin een deel van de clou was, dat het beoogde slachtoffer onvindbaar was. Ze belden hem thuis op: daar was hij niet. Ze reden langs het restaurant waar hij wel eens at, daar was hij ook niet. Tja, hoe kun je iemand dan nog bereiken? En ik dacht de hele tijd “bel gewoon z’n mobieltje, sukkels”. Maar ja, het boek was uit 1990, dus dat ging toen nog niet zo gemakkelijk. Grappig dat dit soort boeken daardoor tegenwoordig heel snel veroudert! Kun je nu misschien nog wegkomen met “Hij wist niet hoe laat z’n trein vertrok”, over een paar jaar denkt iedereen “Maar waarom pakt hij niet gewoon z’n smartphone er even bij en zoekt het op?”.

Weet iemand nog de allereerste draagbare / mobiele telefoons ?  Ik moet zeggen dat ik dat niet meer zo goed weet, toen zat ik nog op school. Eerst waren het met name telefoons die je alleen in de auto kon gebruiken. Met een antenne op het dak voor de ontvangst, als ik het me allemaal goed herinner. Voor de drukke zakenman toch al een hele verbetering, was-ie in ieder geval onderweg ook bereikbaar. De prijs zal ook wel zo geweest zijn, dat het alleen voor zakenmannen was.

Toen kreeg je de “gewone” mobieltjes. Die zullen vast ook eerst alleen voor zakenlieden geweest zijn. Maar toen ik studeerde, kocht ik er op een gegeven moment eentje, ik denk zo rond het jaar 2000. Die was niet meer zo heel duur, en ik geloof dat ik er eerst een prepaid kaartje bij had. Vanaf toen kon ik gewoon lekker luxe zittend in de trein bellen naar mijn ouders dat ik er aan kwam en of ze me wilden komen ophalen op het station. Vertraging kon ook doorgebeld worden, zonder nog in een lange rij voor de telefooncel te hoeven staan.

Alleen jammer dat het beltegoed zo snel op ging. Dus na een jaar of twee nam ik een abonnement en mocht meteen een nieuwe telefoon uitzoeken. Wauw! “Gratis”! Achteraf gezien heeft dat meefinancieren van de telefoon in het abonnement me vaak veel te veel gekost (ik geloof dat ik een keertje vier jaar voor een telefoon heb betaald in mijn abonnement, terwijl ik na twee jaar naar een goedkoper sim-only abonnement had kunnen wisselen), maar relatief gezien waren mobiele telefoons naar mijn idee toch goedkoop.

Dat veranderde weer toen de smartphones kwamen. Eerst waren die ook heel erg duur en vermeed ik ze nog. En ik vind ze nog steeds niet goedkoop. Wel ben ik natuurlijk zelf steeds meer gaan verdienen in de loop van de jaren, en daarom kan ik me er eentje veroorloven. Sinds ruim twee jaar heb ik er nu eentje (sinds ruim een half jaar ben ik overgestapt naar de tweede). Ik vind het een raar idee om zoveel “geld” op zak te hebben; honderden euro’s voor een klein rechthoekig dingetje. Ik ben er nog niet aan gewend. Tot nu toe heb ik ‘m nog maar twee keer laten vallen, zucht…

Mijn oude smartphone gaf ik aan mijn moeder; voor haar vond ik het een mooi instapmodelletje. (Even proberen of zij zo’n ding ook goed kon gebruiken). De batterij lijkt het nu op te geven, dus mogelijk moet ze nu zelf een nieuwe gaan kopen. Voor haar is dat minder de moeite waard dan voor mij, ze gebruikt het ding eigenlijk maar een dag in de week, als ze met de trein reist naar mijn zus toe en ’s avonds weer terug. Lastig dan, om haar er ruim honderd euro aan uit te laten geven. Maar de NS reisplanner app is ook voor haar wel handig. En ze amuseert zich kostelijk met de spelletjes-apps die er op zitten. Nou ja, het is uiteindelijk ook haar keus, niet de mijne. Dankzij mijn ouwetje heeft ze in ieder geval een paar maanden kunnen proberen of het iets voor haar is.

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Mobiele telefoons en wat ze kosten

  1. Films waarin de babysitter wordt gebeld door een engerd, die dan de telefoonlijnen doorsnijdt zijn ook al achterhaald!

  2. In 1993 krijg ik mijn eerste mobile telefoontje echt een koelkast model 😉