Energieverbruik bekeken

Van de week eens gekeken naar onze energieleverancier. Het blijkt, dat we behoorlijk goed zitten waar we zitten. Alle zogenaamd “goedkopere” leveranciers en “prijsvechters” leveren nauwelijks verschil op, sommige waren zelfs duurder. Mooi. We gaan dus lekker niet veranderen van leverancier.

Ik vond het ook opvallend: op veel sites kon je een berekening laten maken op basis van een gemiddeld huishouden vergelijkbaar met het jouwe. Vaak vroegen ze dan naar het aantal gezinsleden en de soort woning.

Volgens veel aanbieders zouden wij (2 personen, tussenwoning) dan gemiddeld 2500 kWH en 1500 kubieke meter gas moeten verbruiken. Toen ben ik gaan kijken naar wat wij verbruikten in het verleden. 2007 was het eerste volledige jaar dat mijn vriend hier woonde; begin 2010 kwam ik erbij wonen (vandaar het pijltje bij 2010):

Image

Gas was gemiddeld 1000 kubieke meters. Waarschijnlijk is dit minder dan gemiddeld omdat we in een redelijk kleine tussenwoning wonen en misschien ook omdat we aan de achterkant geen tuin hebben maar meteen de achterburen (dus we zitten links, rechts én achter ingekapseld). Het kan niet zijn vanwege onze energiezuinige CV-ketel, want die hebben we niet. (het ding is oud en nog steeds niet vervangen). We koken en stoken op gas.

Ik heb geen idee waarom het verbruik van elektriciteit in 2007 zo hoog was. Mogelijk waren de meterstanden het jaar ervoor niet goed doorgegeven, of misschien is er in 2007 veel geklust? Als je 2007 even negeert, was het gemiddelde elektriciteitsgebruik 4400 kWH per jaar. Dat is dan dus weer veel meer dan in een zogenaamd vergelijkbaar huishouden. Hoe dit kan? Waarschijnlijk spelen drie dingen een rol: onze computers die erg vaak aanstaan, de oude grote koelkast, en ons donkere huis waardoor lampen (wel spaarlampen trouwens) vaak aan zijn.

Grappig is dat we ongeveer evenveel geld uitgeven aan gas als aan elektriciteit. Vorig jaar allebei zo rond de 600 euro voor de variabele kosten ervan (inclusief de energiebelasting). Dus 10% vermindering van het gasverbruik zou ons evenveel opleveren als 10% vermindering van het elektriciteitsverbruik. Maar aangezien ons elektriciteitsverbruik zoveel hoger ligt dan van andere mensen, heb ik de indruk dat het makkelijker is om daar iets aan te doen.

Opvallend is ook dat het toevoegen van een extra persoontje aan het huishouden (ik, begin 2010) weinig extra energiekosten oplevert. Het is duidelijk dat het energieverbruik in 2010 niet verdubbelt door het toevoegen van mij aan dit huishouden. Gas… 10% meer? Elektriciteit 20% meer?

Dus mensen, ga vooral samenwonen, da’s goed voor het milieu. 🙂

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Energieverbruik bekeken

  1. nada surf

    Blijf het veel vinden vooral elektra wij zijn met 6-en redden het met 2000 Kw/h en er zijn altijd minimaal 3 personen thuis.

    Dus er valt nog veel te besparen olifantje 🙂

  2. Ernie

    Wij verbruiken 4311 voor 5 personen (2012) dit jaar 2013 – blijven we er ws ietsje onder.