Huishoudens nemen spaargeld op

Het was een paar dagen geleden al op het journaal (dat ik toevallig keek) en nu zag ik er bij Fiscalert ook een stukje over: Nederlandse huishoudens hebben in de tweede helft van 2013 meer spaargeld opgenomen bij banken dan gestort. Of in andere woorden: er staat nu minder spaargeld op rekeningen dan halverwege 2013 het geval was.

Ik dacht eerst dat ze bedoelden dat mensen in totaal minder geld hadden, dat we gemiddeld armer geworden zijn, maar dat hoeft niet per sé: het gaat echt puur om het geld dat op spaarrekeningen staat. En tja, dan betekent een lager bedrag op de spaarrekeningen misschien alleen maar dat mensen eindelijk de lage rente op hun rekening beu zijn geworden en slimmere dingen zijn gaan doen met hun extra geld, zoals het aflossen van een schuld, of van hun hypotheek. (Mochten de banken ons spaargeld echt missen, dan zullen ze de rente wel weer moeten verhogen, zou ik zeggen…).

Aan de andere kant zou het natuurlijk ook echt kunnen zijn dat sommige mensen hun geld hebben moeten opnemen om er van te leven, en als dat de hoofdoorzaak van de afname van de spaartegoeden is, zou dat slecht nieuws zijn.

Jammer dat er niet naar het verschil gekeken is in dit onderzoek. Maar goed, het onderzoek is uitgevoerd door De Nederlandsche Bank, waarschijnlijk heb je het CBS nodig om meer te weten te komen over het gemiddelde vermogen van de Nederlander…

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Huishoudens nemen spaargeld op

  1. Vlijtig met zuinigheid

    Zoals ik begrijp is er afgelopen jaar enorm veel afgelost op hypotheken en dat geld moet ergens vandaan komen. Ik kan me dus voorstellen dat een groot gedeelte daarnaartoe is gegaan.

  2. Silvia

    Ik denk dat er verschillende oorzaken zijn. Echt spaargeld opnemen om af te lossen zou ik persoonlijk niet doen. Gewoon laten staan en wat ik dan eventueel over zou houden extra aflossen. Buffer heb je nodig. Kan me ook voorstellen dat met de constante berichten dat Europa een eenmalige heffing zou willen doen bij alle spaarders om de staatsschulden naar beneden te brengen mensen ook op het idee brengt om toch maar die oude sok te gebruiken.
    Als je werkeloos wordt of bent en bijstand dreigt kan ik me ook voorstellen dat je probeert je spaargeld op een andere manier onder te brengen. En je kunt het natuurlijk ook nodig hebben om het einde van de maand te halen. Veel scenario’ s dus en veel mensen die allemaal op een andere manier met zaken en gebeurtenissen omgaan. Moeilijk dus om te bepalen waar het spaargeld gebleven is.