Beleggen in windenergie – goed voor het milieu?

Ik beleg sinds anderhalf jaar ook een beetje in windenergie. Dat doe ik via vereniging De Windvogel:  deze bestaat sinds 1991 en beheert zes windturbines, met name in de Randstad. Je kunt via hen ook electriciteit aankopen (dan verbruik je als het ware je zelfopgewekte electriciteit, al kunnen ze natuurlijk niet precies de door de windmolen geproduceerde electriciteit door de stroomdraad naar je toesturen). Ik doe dat (nog?) niet, maar we  hebben wel groene stroom van een ander bedrijf.

Ik heb het idee dat ik iets bijdraag aan de toekomst door te beleggen in deze windmolen. Mijn stukje daar produceert ongeveer evenveel energie als wat mijn huishouden in een jaar verbruikt. Ben ik effe milieuvriendelijk bezig! Maar tegelijkertijd heeft waarschijnlijk degene die echt de door mijn stukje van de windturbine gemaakte groene stroom afneemt, ook het idee dat hij goed en groen bezig is. En we kunnen niet allebei hetzelfde stukje milieuvriendelijkheid claimen! Draag ik nou iets bij, of niet?

De groene stroom die ik koop van mijn energiebedrijf, is deels groen doordat men certificaten uit Noorwegen koopt. Daar wordt groene stroom geproduceerd, maar door het kopen van de certificaten wordt mijn grijs geproduceerde stroom groengewassen. Dus is men in Noorwegen met al hun waterkrachtcentrales nu lekker groen bezig? Of mag ik dankzij dat certificaatje claimen dat ik groene stroom heb, en heeft men in Noorwegen dus eigenlijk grijze stroom van mij gekregen (en ik groene stroom van hen)? Dan zijn ze in Noorwegen veel minder milieuvriendelijk dan ze denken.

Een verwarrend stukje misschien, waarvoor excuses. Het is voor mezelf ook een beetje verwarrend. Het lijkt me wel duidelijk dat je “milieuvriendelijk daden” niet twee keer moet meetellen – een keer bij degene die het financiert of produceert, en dan nog een keer bij degene die het consumeert. Dan lijk je enorm milieuvriendelijk bezig te zijn, maar valt het in het echt flink tegen. Ik kom er dus nog niet helemaal uit wat nou mijn bijdrage is…

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

2 Reacties op “Beleggen in windenergie – goed voor het milieu?

  1. Betaal je ook belasting over de door jou zelf opgewekte energie bij de windmolen?