Het andere uiterste: lenen om te kunnen beleggen

De een is te bang om te beleggen, de andere is veel te hebberig. Vandaag las ik in een gratis krantje in de trein dat mensen weer zo optimistisch geworden zijn dat ze best geld willen lenen om dat geld te kunnen beleggen. Waar die mensen op hopen is duidelijk: leen 1000 euro tegen zeg 8% rente, maak bijvoorbeeld 200 euro winst in een jaar tijd, betaal de 1000 euro terug en ook de 80 euro rente, en verdien zelf (200 – 80 is ) 120 euro. Hoppakee. Gratis geld.

Ja, nogal wiedes dat mensen dat wel willen! Maar hadden we niet iets geleerd over “hefboom”-producten in de afgelopen crisis? Namelijk dat je ook terug moet betalen, als je helemaal niet zoveel winst hebt gemaakt? Een voorbeeld zou zijn: leen 1000 euro tegen 8% rente, maak 50 euro winst in een jaar tijd, betaal de 1000 euro terug en ook de 80 euro rente, en maak 30 euro verlies. Hoppakee. En dan hadden de markten nog wel een mooie winst van 5% laten zien in dat jaar, en dan heb jij alsnog verlies gedraaid.

Veel erger wordt het natuurlijk nog als de markten omlaag duikelen. Stel, je maakt 20% verlies in een jaar tijd. Daar gaan we weer: je had 1000 euro geleend tegen 8% rente, na een jaar is je belegging van 1000 euro nog maar 800 euro waard (de 20% verlies), maar natuurlijk verwacht je uitlener nog wel 1080 euro van jou terug. Jouw verlies: 280 euro!

Hoppakee.

En degene die jou dit prachtige hefboomproduct heeft verkocht is natuurlijk de lachende derde, want die maakt in alle gevallen een lekkere 8% winst op z’n uitgeleende geld. Nou ja, behalve als jij je bankroet laat verklaren, dat is dan nog het enige risico wat zo’n uitlenend instituut loopt…

Doe het niet, alsjeblieft. Beleg niet met geleend geld. En beleg ook niet met geld wat je eigenlijk niet missen kunt in je dagelijks leven. Daarvoor is beleggen in aandelen gewoon veel te risicovol.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

3 Reacties op “Het andere uiterste: lenen om te kunnen beleggen

 1. valhalla

  Mensen hebben blijkbaar niet veel geleerd van dat gedoe met Dexia.. Waar zelfs mijn oer-degelijke oom mee in zee gegaan was, hetgeen hem uiteindelijk 15000 euro heeft gekost.

  Ik zou denken, als het dan zo geweldig werkt, waarom leent de baas van dat bedrijf dan geen paar miljoen euro? Een paar jaartjes lekker hoge rendementen opstrijken en hij kan met pensioen! Oh nee, wacht… 😉

 2. Horsemen

  Wijze woorden, jammer (lees onbegrijpelijk) dat het blijkbaar nog steeds uitgelegd moet worden.

 3. johmar

  hebberigheid brengt mensen wel vaker in de problemen, hoe kan het anders dat oplichters nog steeds mensen zo gek krijgen om te investeren in projecten die rendementen opleveren die te mooi zijn om waar te zijn, natuurlijk vind ik het sneu voor die mensen dat hen geld afhandig gemaakt is ,maar zeg nou zelf ,als ze niet zo hebberig waren geweest was het ze niet overkomen.