Als je niet uitkijkt, word je gemanipuleerd waar je bijstaat

Ik lees een boek uit de bieb. Het gaat over marketingtechnieken en de nieuwste ontwikkelingen daarin. Het is geschreven door een succesvolle reclamemaker (succesvol, af te meten aan hoeveel tijd hij over de wereld reist om reclames te ontwerpen).

En ik word er toch een beetje misselijk van.

Volgens de reclamemaker verleent hij een service aan de mensheid door steeds betere reclames te produceren, die ons argeloze kopers steeds beter bespeelt zodat we bepaalde merken gaan kopen.

Volgens mij is dat dus een smerige leugen en duidelijke nonsens. Want waarom zouden wij consumenten er beter van worden als we door reclames merk A liever willen dan merk B? Misschien zijn wij kopers wel beter af met een goedkoper eigen merk product, of soms zelfs zónder het product… Maar door reclames verliezen we die mogelijkheden uit beeld.

Ik ging het boek lezen om meer te weten te komen over marketingtechnieken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, niet waar? Door het lezen van dit boek probeerde ik in het hol van de leeuw binnen te dringen. Maar ik ben pas halverwege en ik kan er al niet meer zo goed tegen.

Ze proberen ons echt te grazen te nemen, en ze zijn genadeloos.

Het eerste stuk van het boek ging bijvoorbeeld over sigarettenfabrikanten en hoe die, ondanks het verbod op openlijke reclame, nog steeds hun verslaafden wel weten te bereiken en bespelen. Alleen een bepaalde sfeer opwekken is al genoeg, blijkbaar. Dus worden café’s in bepaalde kleuren ingericht die rokers van een bepaald merk aan de kleuren van het pakje herinnert. En, erger nog, hersenscans wezen volgens dit boek uit dat rokers intussen zelfs reageerden op de waarschuwingen op de pakjes met extra trek in een sigaret. (Ik kan het me trouwens wel voorstellen: als vlak na het zien van het pakje met een zo herkenbare waarschuwing er op – witte achtergrond, zwarte letters – je altijd “beloond” wordt door een sigaret, dan ga je waarschijnlijk uiteindelijk zelfs die waarschuwing associëren met “lekker”).

Nou kun je deze kennis, dat mensen alles wat bij hun verslaving hoort uiteindelijk gaan associëren met een beloning, aanwenden om mensen van het roken af te helpen. Of in ieder geval om het niet verder te stimuleren. Maar natuurlijk doen reclamemensen precies het omgekeerde. Werkelijk fantastisch, de services die ze aan de mensheid verlenen…

Aan ons dus om te weten wanneer je gemanipuleerd wordt. Of misschien beter: om te beseffen dat er bijna altijd pogingen gedaan worden om je te verleiden tot kopen en gebruiken.

Misschien kan dit me van mij (coca!) cola verslaving afhelpen, en van mijn verslaving aan een bepaald soort merk chocolade. Want dat ene merk cola is in mijn belevenis de enige optie geworden voor een lekker drankje tussendoor. En alleen al van die ene rood-met-warmgele verpakking voor chocolade krijg ik een warm gevoel in mijn buik. En ik word dus ook gemanipuleerd waar ik bij sta. Tijd voor actie.

Advertentie

11 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

11 Reacties op “Als je niet uitkijkt, word je gemanipuleerd waar je bijstaat

  1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Sinds ik anders tegen reclame aan ben gaan kijken heeft het steeds minder invloed op mij. Ik ervaar het als een verrijking dat ik al die producten niet meer nodig heb.

  2. Ja, die reclamejongens (of zouden er ook meisjes zijn?) zijn heel goed in hun werk! Daarom kopen sommige mensen die diep in de schulden zitten nog steeds vrolijk A-merken, want andere producten “zijn gewoon niet goed”.
    Vaak heb je zelf helemaal niet door hoe zeer je beïnvloed bent door reclame, het gaat sluipend, op een onbewust niveau.

  3. Lot

    Ik heb werkelijk nog nooit de neiging gehad iets te gaan kopen omdat ik er reclame voor had gezien. Zodra ik er iets van zie zap of klik ik het weg.
    Zouden die reclamemakers ook meelezen op blogs?

    • Ik merk dat ik heel veel merken ken. Hoe komt het dat ik spontaan zeven automerken, vijf reisbureaus en acht frisdrankmerken op kan noemen? Nou, dat komt toch door reclame. En waarschijnlijk grijp ik eerder naar een product waarvan ik denk: “Oh ja, die naam heb ik wel eens eerder gehoord”, dan naar een totaal onbekend product. Dus reclame werkt wel, ook al ren ik niet direct naar de supermarkt voor een product.

      • Lot

        Meen je het werkelijk dat je eerder grijpt naar iets waarvan je het merk kent en waarom dan? Ik lees de ingrediënten, voedingswaardes en prijs en beslis op basis van die informatie.

      • Misschien heb je gelijk en ben je een voorbeeldige consument die heel goed de echte waarde van een product kan schatten en dus alleen maar iets koopt als het het geld waard is. En misschien hou je jezelf voor de gek en koop je soms ook wel een merk, gewoon omdat het “vertrouwd” voelt en niet omdat het de beste koop is voor jou. Dat kan ik vanaf hier niet beoordelen.

        Het kenmerk van succesvol manipuleren is juist dat de gemanipuleerde persoon niet doorheeft dat hij/zij gemanipuleerd wordt!

  4. ingrid

    Tja ik werk bij een reclame bureau dus ondanks dat ik zelf bewust met mijn geld omga zorgen die reclames er ook voor dat er brood op de plank komt

  5. Ernie

    En de leukste reclames zijn: uw was wordt nog schoner en nog witter, met de verbeterde formule……..
    Hoe wit wil je het hebben??? 😉 Schoon is toch schoon. En het enige wat niet verbeterd is de prijs die de consument betaald.

  6. Git

    Interessant! Hoe heet het boek?