Toch maar een staafmixer of keukenmachine kopen?

Gisteren gaan eten bij een vriend van ons. Met wat basilicum, knoflook, olijfolie en kaas maakte hij een heerlijke pesto in zijn keukenmachine. En ik ging toch weer twijfelen: we hebben wel een mixer (die ik zo circa twee keer per jaar gebruik), maar we hebben geen staafmixer of keukenmachine. Zou toch leuk zijn voor dit soort maaltijden, niet?

Tegelijkertijd weet ik dan weer hoeveel werk het was om zo’n keukenmachine schoon te maken (en we wassen met de hand af). En besef ik dat-ie waarschijnlijk het grootste deel van de tijd werkeloos in de kast zal staan.

Waar het me handig voor lijkt:

 1. voor het maken van sommige sausjes (keukenmachine of staafmixer doen dan denk ik even goed werk)
 2. een keukenmachine lijkt me superhandig voor het in stukjes hakken van uien
 3. en ook wel redelijk handig voor het in stukjes hakken van andere soorten groenten, hoewel ik daar minder een hekel aan heb dan aan uien hakken

Mensen met een keukenmachine of staafmixer: Is-ie de moeite waard? En het geld waard? Of staat-ie meestal stof te vergaren?

Advertentie

12 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

12 Reacties op “Toch maar een staafmixer of keukenmachine kopen?

 1. Lot

  Ik heb zowel een mixer, staafmixer als keukenmachine. De keukenmachine is één motorblok en daarop kunnen zowel een grote blender, een bak waarin naar keuze 2 messen (1 echt snijmes, de ander met plasticmes om te kneden) en er zitten ook 2 kleine blendersbakjes bij voor bv het fijnmalen van noten of pesto maken.
  Op de bak kunnen ook 3 verschillende platen die respectievelijk grof of fijn raspen of snijden.
  Uien snijden doe ik met de hand omdat het met de keukenmachine altijd zo veel extra wat glibberig vocht oplevert en zeer ongelijke stukken. Voor een uitje heb ik ook nog een klein hakkertje niet electrisch dat levert ook wel wat ongelijke stukken op maar geen extra vocht..
  Omdat hij op de aanrecht staat en alle hulpstukken goed bereikbaar in de kast gebruik ik hem vaak.
  Te toepassingen die ook in gebruiksaanwijzing staan zoals eiwit kloppen of cake mixen werken niet optimaal omdat de kneedmessen de onderkant niet raken, daar gebruik ik de gewone mixer voor en voor brood kneden heb ik weer een ander apparaat.

 2. Anna

  Ik heb een staafmixer met een paar hulpstukken, zodat ik ook iets kan hakken en mixen. Maar ik gebruik vooral de staafmixer. Ook voor het maken van pesto. En voor het maken van tomatensaus bijvoorbeeld, of soepjes. Reuze handig ding, ik kan niet zonder. Maar ik zou geen hele keukenmachine kopen. Veel te veel gedoe om schoon te maken. Noten en uien kan je ook met de hand snijden en dat doe ik ook altijd. Ik heb recent een nieuwe gekocht (oude ging 10 jaar mee) van Braun (ongeveer 70 euro).

 3. Voor pesto gebruik ‘k een vijzel, nadeel is het ‘kleine’ bakje, verder gebruik ‘k Ken voor het zware kneedwerk ed, daar heb ‘k ook een blender en een multimolentje bij. Alleen de prijs van een Kenwood is een struikelblok verder is ie onverslijtbaar, lijkt het wel!
  groet

 4. Ilse

  Staafmixer wordt hier ook veel gebruik. Man maakt regelmatig soep die er mee gepureerd wordt. Ook voor sausjes heel makkelijk. Ik zet hem na afloop meteen in het water dan daarna alleen maar even afspoelen en afdrogen. Wij hebben wel een roestvrij stalen en die is wat duurder.
  Ilse

 5. e.

  ik gebruik beiden wel, niet zoveel werk om het schoon te maken.

 6. Ik heb een mixer en een staafmixer. de keukenmachine heeft het begeven maar ik ben aan het sparen voor een nieuwe. Want ik kan zonder geen van deze drie. De mixer voor beslag (pannenkoeken, cake, hartige taart vulling en verse mayo). De staafmixer voor soepen en sauzen, en de keukenmachine voor raspen, mengen, kneden kortom van alles. Mayo maken in de keukenmachine is superhandig, en verse boter maken ook. Erg lekker!

 7. Anoniem

  Ik zou gaan voor een staafmixer en een goede hoge beker erbij zodat je ook meer vloeibare dingen goed kunt mixen. Ik heb een keukenmachine die ik inderdaad ampert gebruik en uien hakken kun je toch beter met de hand doen zoals iemand al zei. Een staafmixer is goed schoon te maken en lekker klein. Ik heb er geen omdat die machine er nog staat en ik ook eens een blender heb gekregen.

 8. Jannie

  Ik heb ze ook alle . Niet van dat hele dure en ingewikkelde spul. De staafmixer gebruik ik het meest. Verder ongeveer als Lot. De mixer is een heel goedkoop dingetje en gaat al lang mee. Als je ze maar niet overbelast. De staafmixer is geloof ik iets van 20 euro geweest en super makkelijk schoon te maken. Heb ik ook al zeker 10 jaar. Als je ze maar niet in het afwaswater laat kieperen. De keukenmachine is een Kenwood van ongeveer 85 euro. Die heb ik vooral voor snij en raspwerk.

 9. albertine

  Ik heb een keukenmachine en staafmixer (gewone mixer weggedaan na aanschaf keukenmachine) maar wat ik misschien nog wel het meeste gebruik is mijn snijd/mix apparaat van de Tupperware. Beetje duur in aanschaf, maar ideaal voor ons en stroomloos 🙂

 10. Greetje

  Wij hebben een staafmixer met extra toebehoren voor beslag en deeg enzo te mixen. Het is een tweedehands machine die al zeker 10 jaar meegaat! Ik geloof dat je ze nieuw ook voor rond de 50 euro kan kopen.
  Die machine was echt dagelijks in gebruik om de papjes van mijn twee kindjes te maken toen ze klein waren! Nu nog voor soep, het maken van beslag en kloppen van eiwit. Zo n keukenmachine heb ik nog geen seconde gemist in mijn leven! En ik kan me ook niet inbeelden dat ik dat vaker zou gebruiken dan mijn dierbare mixer.
  Grtz, Greetje

 11. vlijtig met zuinigheid

  Ik heb een mixer en staafmixer. De staafmixer alleen maar voor het pureren van soep, dus wat mij betreft onnodig. De mixer voor het maken van slagroom en deegsoorten. Al heel lang wens ik mij een KMX51 van Kenwood keukenmachine. De bak kun je gewoon eronderuit halen om af te wassen en de mixers ook. Het is zo gemakkelijk voor mijn reumahandjes voor het mengen van alle deegsoorten.
  En dit jaar wordt hij ook echt aangeschaft.

 12. johmar

  ik wilde al heel lang een sapcentrifuge ,maar vond ze altijd veeel te duur en twijfelde daardoor ,want wat als ik het helemaal niets vond als ik hem had ,dan was dat toch maar weggegooid geld ,nu zag ik er 2 weken geleden een op een rommelmarkt staan voor 7,50 euro, en dat was nu nog eens een goede prijs want als hij nu tegenvalt heeft hij maar 7,50 euro gekost en dat geld heb ik met een paar keer gebruiken al terugverdiend en mocht ik over een tijdje toch niet meer gebruiken dan doe ik hem weg via de weggeefhoek in mijn woonplaats. het leuke aan een 2e hands apparaat vind ik dat je dan iets gebruikt wat anderen anders misschien weggegooid hadden. bovendien was de rommelmarkt voor een goed doel , dus dat maakt het extra leuk.