Ik heb vorige week 2000 euro belegd in het ASN Groenprojectenfonds. Het rendement is niet super: over de laatste tien jaar gemiddeld 1.9% per jaar, maar omdat ik genoeg vermogen heb om vermogensbelasting te betalen, profiteer ik ook van 1,9% extra voordeel (geen 1,2% vermogensbelasting over het bedrag dat ik in dit fonds heb, plus 0,7% heffingskorting). Dus in totaal hoop ik op 3,8%, plus gratis daarbij een goed gevoel dat ik projecten steun die (hopelijk dan toch!) ons milieu niet zo erg belasten.
Het groenprojectenfonds leent geld uit aan groenprojecten en krijgt hierover rente betaald. Dus het gaat hier om obligaties: je krijgt geen aandeel in deze bedrijven, je geeft ze een lening. Hierbij zie je ook dat het risico van beleggen in dit fonds relatief laag ingeschat wordt (3 uit 7, waarbij 7 het meest risicovol is) en dat er redelijk stabiele rendementen waren in de afgelopen tien jaar (zie hier).
Ik heb trouwens ook “gewone” obligaties: leningen aan overheden en bedrijven die niet specifiek geselecteerd zijn op milieuvriendelijkheid. Maar ik vind het leuk dat een deel van mijn beleggingen in dit soort projecten zit.
Ik wil mijn lange-termijn vermogen graag als volgt verdeeld hebben: 50% in spaardeposito’s, 25% in aandelen en 25% in obligaties. Behoorlijk conservatief, als je het sommige mensen vraagt. En andere mensen vinden het vast riskant. Voor mij is dit een verdeling die ik goed vind en waar ik gewoon bij slapen kan.
Ik zat heel netjes op de 50-25-25 verdeling die ik mij wens, maar door deze inleg zit ik nu weer ietwat verkeerd. Dat betekent dat mijn volgende inleg naar aandelen gaat. Maar daar zal ik eerst weer even voor moeten sparen.
Een nette verdeling denk ik, waarbij je geen grote risico’s neemt. Enig risico loop je natuurlijk altijd. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf wat op de fles gaat, wat er voor kan zorgen dat je je aandelenbelegging of deposito (gedeeltelijk) niet terug krijgt. Als ze in Den Haag anders gaan denken over groenbelegen, zodat je korting van 1.9 komt te vervallen maar dat is allemaal te overzien toch? Waar schaar je trouwens je beleggingen bij GeldVoorElkaar onder?
Goede vraag. Officieel zijn de beleggingen bij GeldVoorElkaar leningen, je leent geld uit aan particulieren en bedrijven. Maar deze leningen hebben een veel hoger risico dan mijn mooi gespreide obligatiefondsen, dus vanwege dat hogere risico tel ik het bedrag dat ik in GeldVoorElkaar inleg toch maar mee bij mijn aandelen.
Ja, ben ik het mee eens. Het rendement zou hoger moeten zijn maar zoals altijd is je risico dat ook.
Als het goed is, is het rendement inderdaad ook hoger dan dat van obligaties. De aan mij beloofde rentes zitten gemiddeld zo rond de 8%, geloof ik.
Vermogensbelasting? Hoeveel spaargeld moet je dan hebben? Waarschijnlijk zit ik daar nog lang niet aan. Mooi spaardoel wel eigenlijk.
De investeringen bij Geldvoorelkaar tel ik maar bij mijn gewone uitgaven op. Dan is alles wat je terugkrijgt meegenomen.
Dat heb ik geldvoorelkaar natuurlijk niet verteld hoor. 😉
Vermogensbelasting betaal je als je meer geld hebt dan € 21.139 (dit is de grens van 2013 en 2014). Je betaalt dan over het geld dat je meer hebt 1,2% belasting.