Beleggen: met horten en stoten, of elke maand?

Zoals ik gisteren al schreef, heb ik vorige week weer eens wat geld belegd. Tot nu toe heb ik altijd in horten en stoten belegd: ineens merk ik dat ik geld over heb en dan ga ik een specifieke belegging kiezen en er meteen een paar honderd tot een paar duizend euro in beleggen. In het begin ging ik dan ook beleggen in iets waar ik op dat moment zin in had, maar inmiddels heb ik dus wel een “plan” voor mijn lange-termijn spaargeld: 50% hoort in spaardeposito’s te zitten, 25% in obligaties en 25% in aandelen. Maar toch blijf ik zo met horten en stoten inleggen en daardoor beleg ik misschien op de verkeerde momenten (net als het aandeel veel kost), en staat het geld ook misschien een paar maanden “niets” te doen voordat ik weer merk dat het er is en dat ik er wat mee kan gaan doen.

Een andere optie zou zijn om elke maand, nadat het salaris binnen is, een vast bedrag over te schrijven (in mijn geval dan dus 50% van dat bedrag naar een spaarrekening, 25% naar een aandelenfonds en 25% naar een obligatiefonds). Bij de beleggingsfondsen waar ik geïnteresseerd in ben, is er een laag minimumbedrag van inleg, en zijn er ook geen minimum-kosten (bijvoorbeeld dat je minimaal 5 euro transactiekosten betaald, iets wat bij een lagere inleg relatief gezien een groter deel van je inleg kost).

Tot nu toe kon ik moeilijk maandelijks een vast bedrag inleggen omdat ik een onregelmatig inkomen had. Maar misschien kan ik dit de komende maanden in gaan stellen, omdat mijn salaris waarschijnlijk wat stabieler wordt nu ik een vast contract heb. Hoewel mijn salaris nog steeds een beetje zal schommelen, kan ik waarschijnlijk wel een bedrag bedenken wat veilig is, zelfs in een maand met het laagste inkomen en de hoogste uitgaven. Mocht ik dan toch in de loop van de maanden nog geld overhouden, dan kan ik zo af en toe eens extra inleggen.

Zo zou ik dan bijna ongemerkt gaan beleggen, automatisch en elke maand een beetje.

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Geld en besparen

Een Reactie op “Beleggen: met horten en stoten, of elke maand?

  1. Willem

    Gewoon automatisch beleggen, en dat 20 jaar volhouden, iedere maand 100 euro.
    Ik heb een dochter van 6 en ben begonnen vanaf haar geboorte begonnen met inleggen , gemiddeld rendement per jaar 6,5%.
    daar kan geen spaarrekening tegen op

    Willem